Štvrtok 19.09.2024
Dnes má meniny 
Konštantín
°C
08.08.2024 02:10

August v znamení domácich miláčikov – ako vytriediť obaly z produktov pre nich?


Foto: Archív ENVI - PAK


Viete, že dnes majú sviatok všetky mačky? Svetový deň mačiek si pripomíname 8. augusta a o pár dní neskôr si svoj deň užijú aj psy – Svetový deň psov pripadá na 26. augusta. Mnohí majitelia im tento deň spríjemnia dobrotou či nejakou hračkou.


Radosť zvieratám urobíme aj tým, že budeme myslieť na našu planétu. Na potrebu správneho triedenia odpadu pravidelne upozorňuje OZV ENVI - PAK a inak tomu nie je ani tentoraz. Ako teda naložiť s odpadom, ktorý vyprodukujeme pri starostlivosti o domácich miláčikov?

Na Slovensku neexistujú presné údaje o tom, koľko psov a mačiek vlastnia ľudia v slovenských domácnostiach. Avšak prieskum agentúry Go4insight z roku 2021 zistil, že psa vlastní približne 39 % ľudí, zatiaľ čo mačku „len“ 20 %. Mačky aj psov chovajú viac ľudia žijúci na vidieku. K starostlivosti o zvieratá neodmysliteľne patria nielen rôzne druhy krmiva, ale aj hygienické potreby či hračky. ENVI - PAK pripomína, že pri kúpe týchto produktov je potrebné myslieť aj na to, ako s nimi naložíme, keď sa stanú odpadom.

Rôznorodosť obalov

Spomínané produkty pre psov a mačky sa balia do rôznych druhov obalov. Suché krmivo (napríklad granule) je najčastejšie balené do plastového obalu, zatiaľ čo mokré krmivo býva v konzervách alebo hliníkových obaloch. Nájdu sa však aj také krmivá a ďalšie produkty, ktoré sú balené do kombinácie viacerých druhov obalov – napríklad do papiera a plastu. „Obaly z produktov pre zvieratá musia byť správne vytriedené, aby sme minimalizovali negatívny dopad na životné prostredie. Napríklad medzi obalmi z potravy pre zvieratá dominujú plastové a kovové obaly. Ich triedenie sa môže v jednotlivých mestách a obciach líšiť. V niektorých obciach sa plasty a kovy triedia zvlášť do osobitných nádob (do žltého kontajnera alebo vreca plastový odpad a do červeného kovový) a v iných sa triedia spolu do žltej nádoby. Všetky obaly by preto mali byť vždy vytriedené podľa pravidiel triedenia v príslušnom meste alebo obci,“ vysvetlila Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK. „Netreba zabúdať ani na to, že pri triedení je vždy potrebné oddeliť od seba všetko, čo sa oddeliť dá a že odpad nie je potrebné umývať. Stačí, ak ho zbavíme obsahu. Pri recyklácii sa vyčistí,“ pripomenula Katarína Kretter.

V triedení je potrebné sa neustále zlepšovať

Z výsledkov prieskumu, ktorý OZV ENVI - PAK realizovala v máji tohto roka, vyplýva, že plastové obaly z potravy pre zvieratá triedi približne 39 % ľudí a konzervy a hliníkové obaly 34 % ľudí. „Miera triedenia týchto produktov medzi celkovou populáciou je síce nižšia, ale to len z toho dôvodu, že zvieratká v domácnosti nechovajú všetci ľudia. Neznamená to však, že by sme sa nemali v triedení aj ďalej zlepšovať. Triedenie odpadov je nevyhnutné k znižovaniu nášho vplyvu na životné prostredie, lebo len správne vytriedený odpad môže byť zrecyklovaný,“ doplnila Kretter s tým, že ak tieto obaly skončia v čiernych kontajneroch, tak sú odsúdené na skládku (s výnimkou Košíc a Bratislavy, ktoré majú spaľovňu), kde sa stanú trvalou záťažou pre životné prostredie.

 Prehľad o tom, ako vytriediť obaly z jednotlivých produktov prinášame tu.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.09.2016
Šetrite miesto v kontajneri. Ušetríte aj v peňaženke
Nápojové kartóny z džúsov, mlieka alebo vína a PET fľaše rôznych veľkostí sú používané v globálnom meradle. Ročne sa na Slovensku predajú stovky milióny nápojových kartónov a PET fliaš. Vzhľadom na ich objemnosť kladú vysoké nároky na skladovanie vyprázdnených obalov.
viac
06.10.2016
Svetový deň zvierat v Košiciach
Sprevádzajú nás od nášho počiatku, pomáhajú nám a slúžia. Je na čase im to vrátiť. V nedeľu bude v Košiciach akcia pri príležitosti Svetového dňa zvierat: Nájdite sa!... so zvieratkom z útulku.
viac
16.03.2020
Neexistuje dôkaz, že zvieratá môžu ochorieť na COVID-19 alebo ho prenášať
V súčasnosti neexistuje dôkaz o tom, že domáce zvieratá môžu ochorieť, byť zdrojom infekcie alebo zohrávať úlohu pri šírení COVID-19 u ľudí. Komora veterinárnych lekárov (KVL) SR o tom informuje na svojej webovej stránke.
viac
03.12.2022
Šou, v ktorej na obale záleží, alebo triediť odpad môže byť zábava
O tom, že triedenie odpadu môže byť zábava, sa ľudia presvedčili prostredníctvom ENVISHOW - talkshow, v ktorej na obale záleží. Okrem vyvrátenia rôznych mýtov o triedení, alebo či treba umývať odpad pred jeho vyhodením. 
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %