Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
11.03.2021 01:30

Arriva spúšťa od začiatku apríla systém zdieľaných bicyklov v Nitre


Snímka zdroj: (nitralive.sk).


Spoločnosť Arriva spúšťa od 1. apríla plne funkčný systém zdieľaných bicyklov v meste Nitra. K doterajším siedmim pevným stanovištiam pribudne ďalších päť virtuálnych stanovíšť, pre užívateľov bude k dispozícii nová modernejšia aplikácia s názvom nextbike.


Zdieľané bicykle budú užívateľom k dispozícii v závislosti od počasia až do konca novembra. „Budeme dbať na pravidelnú dezinfekciu bicyklov a zároveň vyzývať obyvateľov a návštevníkov mesta na zodpovedné používanie bicyklov s podmienkou dodržiavania bezpečnostných opatrení nosením rúška a rukavíc, či pravidelnou dezinfekciou rúk,” uviedla Petra Helecz, riaditeľka pre obchod a komunikáciu spoločností Arriva na Slovensku.

Na základe medzinárodných skúseností uprednostňuje dopravca riešenie bikesharingu so staničkovým systémom, čo znamená buď pevné, alebo virtuálne stanovištia. Každý, kto si chce zdieľaný bicykel požičať, má tak istotu, že ho na zvolenom mieste aj nájde. „Navyše tak zdieľané bicykle nie sú roztrúsené po meste a nie sú prekážkou na nevhodných miestach,” skonštatovala Helecz.

K už existujúcim siedmim lokalitám na vypožičiavanie a vrátenie zdieľaných bicyklov pribudnú nové virtuálne stanovištia pri obchodných centrách, pri vybraných budovách Univerzity Konštantína Filozofa na Kraskovej 1 a pri ŠD Zobor, ale aj v mestskej časti Horné Krškany – Soda park. Ďalšie stanovištia plánuje Arriva vytvoriť na sídliskách Klokočina a Chrenová, zároveň plánuje spoluprácu aj so Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou v Nitre.

Virtuálne stanovištia sú jednou z noviniek blížiacej sa sezóny arriva bike. Tento druh stanovíšť je vytvorený určením virtuálneho GPS okruhu, v ktorom je možné vypožičiavať a odovzdávať zdieľané bicykle. Namiesto označníka a stojanov na bicykle bude užívateľov o presnom umiestnení stanovišťa informovať značenie bieleho loga arriva bike na spevnených plochách príslušných miest. Aktualizovaná mapa systému arriva bike je implementovaná do užívateľskej aplikácie a zároveň ju záujemcovia nájdu aj na webovej stránke arriva.bike.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.07.2017
Projekt zdieľaných bicyklov v Nitre už odštartoval
Mesto Nitra spolu s dopravnou spoločnosťou Arriva odštartovali v piatok 28. júla spoločný projekt zdieľaných bicyklov. Mesto si od projektu sľubuje zlepšenie dopravnej situácie.
viac
30.03.2021
Od Veľkého piatka začne v Nitre opäť premávať cyklobus
Od Veľkého piatka (2. 4.) začne v Nitre po zimnej prestávke opäť premávať cyklobus. Autobusová sezónna linka C35, ktorú v rámci mestskej hromadnej dopravy prevádzkuje spoločnosť Arriva, je určená špeciálne na prevoz bicyklov.
viac
14.05.2021
Zdieľané bicykle budú mať už aj vo Svite
Po viac ako dvojročnej snahe a neustále vyvíjanej aktivite vedenia mesta sa zavedenie tzv. bikesharingu konečne podarilo. Zdieľané bicykle budú slávnostne uvedené do užívania v piatok 14. mája a od tohto dňa si ich môžete užívať aj vo Svite.
viac
08.07.2021
Po Prešove môžete jazdiť už aj na zdieľaných bicykloch
Mesto Prešov úspešne uviedlo do prevádzky zdieľané bicykle, ktoré prispejú k zvýšeniu mobility obyvateľov. Cieľom takzvaného bikesharingu je zároveň znížiť produkciu škodlivých emisií, zlepšiť kvalitu ovzdušia a podporiť Prešovčanov vo využívaní alternatívnych možností prepravy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %