Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
03.09.2018 10:50

Archeologická lokalita odhaľuje život v dobe bronzovej


Ilustračná snímka, zdroj: Košice dnes


Archeológovia aj počas tohto leta pokračujú v odkrývaní náleziska z doby bronzovej pri obci Nižná Myšľa v okrese Košice-okolie. Lokalita nazvaná Várhegy s rozlohou približne desať hektárov zahŕňa významnú opevnenú osadu a pohrebisko.


 "V rámci vnútorného areálu opevnenej osady sa nám doteraz podarilo preskúmať 14 zvyškov jednopriestorových domov s ohniskami a hlinenými dlážkami zhruba s rozmermi 3 x 4 metre, čo nám umožňuje dobre rekonštruovať osídlenie. Ukazuje sa, že osada mala minimálne dve ulice, ktoré oddeľovali domy a boli spevnené kameňmi, obyvatelia na ne sypali aj črepy z rozbitých nádob alebo odpad z domov, ako boli zvieracie kosti, čím vlastne spevňovali ich povrch," priblížil pre TASR vedúci výskumu z Východoslovenského múzea (VSM) Dárius Gašaj.       

Osada zo staršej doby bronzovej bola opevnená, mala hlinený val a priekopu hlbokú až päť metrov s premostením a bránou. Lokalita však poskytuje aj mladšie nálezy zo strednej doby bronzovej, o čom svedčia zvyšky jám, ktoré porušujú staršie hlinené dlážky domov. "Výskum tohtoročnej sezóny preukázal viacero takýchto jám, máme z nich veľmi peknú keramiku aj celé rekonštruovateľné nádoby, tiež viacero kúskov parohových sekeromlatov, kamenný sekeromlat, kamennú sekerku či parohovú postranicu z konského postroja," uviedol Gašaj.       

Osídlenie zo staršej doby bronzovej odborníci datujú zhruba medzi roky 1800 až 1550 pred naším letopočtom a zo strednej doby bronzovej zhruba od 15. do 14. storočia pred naším letopočtom. Podľa Gašaja sa ukazuje, že dôležité strategické body v Košickej kotline súvisiace s obchodnými cestami boli v danom období intenzívne osídlené aj opevnené. Svedčia o tom aj výskumy z podobných osád v košickej Barci či Rozhanovciach.      

 Lokalita v Nižnej Myšli je zaujímavá aj tým, že v nej na základe výskumov budujú archeologický skanzen približujúci osídlenie a remeslá v dávnej dobe. "Máme už niekoľko replík stojacich stavieb, sú to dve chalupy a časť opevnenia so vstupnou bránou. Druhú časť skanzenu budú tvoriť hospodárske stavby, ako je tunelová pec na výpal keramiky, ktorú sme v tomto roku zastrešili dreveným prístreškom. V tomto roku pribudla aj replika chlebovej pece v zrubovej chalupe," uviedol archeológ VSM Ján Rákoš. Skanzen postupne buduje občianske združenie Collegium Myssle.       

Každoročné podujatie pre verejnosť Návrat na Várhegy v areáli náleziska zároveň približuje praveké remeslá a technológie, ako je budovanie pece, výpal keramiky či tavenie bronzu. Tento rok sa konalo 24. až 26. augusta.       

Na vyvýšenine Várhegy – Hradný vrch pri obchodnej ceste medzi Baltským morom a Stredozemím bolo pred zhruba 3500 rokmi významné osídlenie. Od roku 1977 na tomto mieste realizuje Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied (AÚ SAV) výskum pohrebiska a VSM od roku 1988 výskum opevnenej osady.   

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.04.2019
Pri záchrannom archeologickom výskume odkryli 17 žiarových hrobov
Celkovo 17 žiarových hrobov príslušníkov pilinskej kultúry sa podarilo doteraz odkryť archeológom počas prebiehajúceho záchranného výskumu na Daxnerovej ulici v Rimavskej Sobote.
viac
24.02.2021
Archeológovia objavili v Kľúčovom nálezy z viacerých historických období
Nálezy z obdobia badenskej či lužickej kultúry, ale i osídlenia z vrcholného stredoveku objavili archeológovia počas svojho výskumu v Nemšovej, časti Kľúčové. Nachádzali sa medzi nimi črepy či časť dojčenskej fľaše.
viac
23.03.2021
Pri synagóge našli archeológovia unikátnu gotickú pivnicu
Po zime sa archeológovia v Trnave vrátili na pozemok na Halenárskej ulici pri synagóge, kde má vzniknúť nový mestský oddychový priestor. Hneď v úvode archeologického výskumu našli v uličnej čiare pozostatky zhruba 16 metrov dlhej pivnice gotického domu palácového typu.
viac
13.05.2023
Archeologický výskum v Hrabušiciach ukončili, vzácne kopije uchovajú
Počas výskumu v katastri obce Hrabušice na Spiši sa podarilo objaviť "depot" kopijí zo staršej doby železnej, sú staré 2500 rokov. Archeológ Matúš Hudák pri tejto príležitosti uviedol, že ide o unikátny nález najmä z pohľadu zachovania vzácnych artefaktov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %