Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
11.04.2019 03:35

Pri záchrannom archeologickom výskume odkryli 17 žiarových hrobov


Odkrytý žiarový hrob pilinskej kultúry na Daxnerovej ulici v Rimavskej Sobote, nájdený počas záchranného archeologického výskumu. EASYFOTO TASR - Branislav Caban.


Celkovo 17 žiarových hrobov príslušníkov pilinskej kultúry sa podarilo doteraz odkryť archeológom počas prebiehajúceho záchranného výskumu na Daxnerovej ulici v Rimavskej Sobote.


Podľa slov archeológa miestneho Gemersko-malohontského múzea (GMM) Alexandra Botoša sú hroby súčasťou pohrebiska, na ktorom sa pochovávalo počas doby bronzovej zhruba 700 až 800 rokov.       

„Realizuje sa tu prístavba k meštianskemu domu, ktorý je prestavovaný na základnú školu. Záchranný výskum tu bol nariadený z dôvodu, že v roku 2016 na vedľajšej parcele pri výstavbe polyfunkčného domu bolo odkryté žiarové pohrebisko pilinskej a kyjatickej kultúry s 53 hrobmi,“ priblížil Botoš.       

Dodal, že urny žiarových hrobov pracovníci v súčasnosti začisťujú, potom ich zdokumentujú a prenesú do GMM, kde budú reštaurované do pôvodného tvaru a ich obsah bude preplavený. „Je predpoklad, že by sme pri tom mohli objaviť nejaké súčasti bronzových šperkov,“ avizoval archeológ.       

Spomínané pohrebisko podľa neho patrí k osade, ktorú majú zdokumentovanú viacerými výskumami. „V podstate sa kryje so stredovekým historickým jadrom Rimavskej Soboty. Dlhé roky sa predpokladalo, že k nej musí prináležať aj pohrebisko, ale objavené bolo až v roku 2016,“ zakončil Botoš.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.09.2018
Archeologická lokalita odhaľuje život v dobe bronzovej
Archeológovia aj počas tohto leta pokračujú v odkrývaní náleziska z doby bronzovej pri obci Nižná Myšľa v okrese Košice-okolie. Lokalita nazvaná Várhegy s rozlohou približne desať hektárov zahŕňa významnú opevnenú osadu a pohrebisko.
viac
24.02.2021
Archeológovia objavili v Kľúčovom nálezy z viacerých historických období
Nálezy z obdobia badenskej či lužickej kultúry, ale i osídlenia z vrcholného stredoveku objavili archeológovia počas svojho výskumu v Nemšovej, časti Kľúčové. Nachádzali sa medzi nimi črepy či časť dojčenskej fľaše.
viac
13.05.2023
Archeologický výskum v Hrabušiciach ukončili, vzácne kopije uchovajú
Počas výskumu v katastri obce Hrabušice na Spiši sa podarilo objaviť "depot" kopijí zo staršej doby železnej, sú staré 2500 rokov. Archeológ Matúš Hudák pri tejto príležitosti uviedol, že ide o unikátny nález najmä z pohľadu zachovania vzácnych artefaktov.
viac
29.06.2023
Pri archeologickom výskume na Kurinci vykopali viacero nálezov
V lokalite Kurinec-Barát kút pri Rimavskej Sobote sa v prvej polovici júna uskutočnil archeologický výskum pod vedením archeológa Alexandra Botoša. Pri výkopoch bolo objavených niekoľko vzácnych predmetov vrátane vôbec prvého nálezu kosteného hrebeňa z územia Gemera-Malohontu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %