Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
28.10.2023 04:05

Ani počas Dušičiek nezabúdajme triediť odpad a myslime ekologicky


Ilustračná snímka


Neodmysliteľnou súčasťou jesene je aj spomínanie na blízkych zosnulých. Mnoho ľudí si stále neuvedomuje, že Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých nie sú o pretekoch v zdobení hrobových miest.


OZV ENVI - PAK, viaceré samosprávy aj rôzne enviroorganizácie pripomínajú, že triedenie odpadu je dôležité aj počas týchto spomienkových sviatkov. Netreba zabúdať na to, že všetko, čo počas nich na cintorín prinesieme, sa skôr či neskôr stane odpadom.

V obchodoch sa predajcovia predbiehajú, kto ponúkne krajšiu, zaujímavejšiu kvetinovú dekoráciu, veniec či kahanec. Ľudia neraz podľahnú a nakúpia množstvo vecí, ktoré v dobrej viere odnesú na cintorín ako spomienku na svojich blízkych. Často si neuvedomia, že z mnohých vecí sa naozaj doslova stane večná spomienka. Žiaľ, v konečnom dôsledku na skládke.

Najviac vecí na cintorín nosíme práve počas Dušičiek

Je úplne prirodzené, že si na svojich blízkych, ktorí tu už nie sú, spomíname a v dušičkovom období ešte o čosi intenzívnejšie. Najväčší podiel z celoročného odpadu z cintorínov vzniká práve od konca októbra do polovice novembra. OZV ENVI - PAK upozorňuje, že ľudia by mali pamätať na to, čo sa napríklad stane s kahancami či vencami, keď splnia svoj účel. „Namiesto umelých kvetov, vencov a iných ozdôb prinesme na hroby našich blízkych živé kvety v kvetináči. Sú krajšie, vydržia možno až do prvých mrazov a sú cenovo dostupné. Vsadiť môžeme aj na výzdobu z prírodných materiálov – šišiek, sušených kvetov či ihličia,“ vysvetlila Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK, ktorá zabezpečuje triedený zber vo väčšine miest a obcí Slovenska.

Množstvo nezrkadlí silu spomienok

Ako symbol živej spomienky postačí jedna sviečka a niektoré dekorácie sú naozaj až príliš trvácne. Nič sa nestane, ak na hrob prídeme len s jednou sviečkou. Lepší je sklenený kahanec, ktorý môžeme využívať opätovne. Preto by sme sa mali už pri prvotnom rozhodovaní, čo ideme kúpiť, zamyslieť aj nad takýmito vecami. „Cintorínsky odpad je veľmi zložitý a ťažko separovateľný. Radíme vnímať kvetinový dar skôr v symbolickej rovine. Množstvo výzdoby hrobu nezrkadlí našu lásku k zosnulým. Čo sa sviečok týka, tak tie môžu byť napríklad sójové alebo zo včelieho vosku,“ priblížila v podcaste ENVIcast, ktorý sa venuje environmentálnym témam, Monika Suchánska, spoluzakladateľka prírodných cintorínov v Čechách a na Slovensku a členka Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica, kde vedie projekt Funebra.

Na striedmosť výzdoby upozorňujú aj samosprávy

To, že na životnom prostredí záleží aj počas Dušičiek, pripomínajú i viaceré samosprávy. Nejedna z nich upozorňuje ľudí, aby nezdobili bezhlavo hrobové miesta a aby zvážili, z akých materiálov sú dekorácie, ktoré na cintoríny prinesú. Napríklad v Považskej Bystrici podľa vedúcej odboru prevádzky, údržby a služieb mesta Jany Mičkovej rátajú so zvýšeným množstvom vyprodukovaného odpadu. „Na najväčších cintorínoch umiestňujeme ďalšie kontajnery na odpad,“ uviedla Mičková, a taktiež pripomenula, že na cintorínoch nie je najdôležitejšia výzdoba, ale čas a modlitba, ktoré pozostalí venujú svojim zosnulým príbuzným a známym. „Výzdoba by mala byť jednoduchšia a taká, ktorá sa dá po použití vyseparovať. Ľudia by mali uprednostňovať prírodné materiály namiesto umelých kytíc, ktoré sa nedajú vytriediť a skončia na skládkach,“ zdôraznila Mičková. Aj Banská Štiavnica vyzýva na zodpovedný prístup k separovaniu starých, použitých kahancov, vencov a aranžmánov, ale i na dodržiavanie čistoty a poriadku na cintorínoch a v ich okolí. „K dispozícii budú pripravené veľkokapacitné kontajnery umiestnené za Piargskou bránou, v cintorínoch Lazaret, Zvonový vŕšok, Dolný cintorín Štefultov, Horný cintorín Štefultov, ako i kontajnery na triedený odpad, umiestnené za domom smútku Frauenberg,“ informovala samospráva na svojom webe.

Kam s odpadom a ako ho správne vytriediť?

Pravdou je, že s odkvitnutými kvetmi či živými vencami si určite poradíme ľahšie, ako s tými, ktoré sú vyrobené z viacerých materiálov, pripomína OZV ENVI - PAK. „Odkvitnuté kvety patria do bio odpadu či kompostoviska v záhrade, pokiaľ na cintoríne ešte nezaviedli triedený zber. Dôležité je z odkvitnutých kytíc odstrániť pred vyhodením stuhy, fóliu či drôtené alebo plastové opory,“ doplnila Kretter. Veľkým problémom je podľa nej aj množstvo sviečok v plastovom alebo sklenenom obale. Ak sa nevytriedia, končia na skládkach, kde sa menia na „večný odpad“. „Sklenené časti kahancov patria do skleného odpadu, plastové či kovové súčasti, ktoré od sklenenej nádoby treba oddeliť, umiestnime do príslušného kontajnera alebo vreca na triedený zber,“ povedala Kretter s tým, že vosk končí, bohužiaľ, v zmesovom odpade, pokiaľ ho opätovne nedokážeme využiť, napríklad na výrobu nových sviečok. „Ak nie sú na cintoríne dostupné nádoby na triedený odpad, vezmime odpad so sebou a vytrieďme ho doma,“ dodala na záver Katarína Kretter.

 

 

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.10.2017
Mestá a obce sa pripravujú na dôstojnú Pamiatku zosnulých
Samosprávy sa pripravujú na Sviatok všetkých svätých a Pamiatku zosnulých. Tomu prispôsobujú správu cintorínov a ostatné pietne miesta.
viac
27.10.2017
Opatrenia hlavného mesta pred blížiacimi sa sviatkami
Z dôvodu zvýšeného náporu ľudí na cintorínoch, v období od 28. 10. do 5. 11., hlavné mesto spolu so svojimi mestskými organizáciami prijalo opatrenia s cieľom zabezpečiť pokojný a bezpečný priebeh Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
13.10.2023
Triedenie odpadu na cintorínoch zlyháva na ľuďoch
Blíži sa začiatok novembra. Opäť budeme cestovať po krajine a sviečkami, ozdobnými kahancami a vencami skrášľovať hroby pri spomienke na svojich blízkych. Čo však znamenajú Dušičky z hľadiska ekológie a čo sa deje so všetkým odpadom na cintorínoch?
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %