Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
08.12.2020 12:35

Ako uskutočňovať environmentálne a energetické transformácie


Ilustračná snímka.


Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) zverejnila podrobnú správu, ktorá sa zaoberá tým, ako môžu miestne a regionálne samosprávy smerovať ku klimaticko-neutrálnemu a nízko-odpadovému hospodárstvu do 2050.


Štúdia vychádza z diskusií akademických a politických expertov s Európskou komisiou a ukazuje, čo môžu mestá, regióny a vidiecke oblasti robiť v širokom spektre oblastí, vrátane skúseností so zásobovaním, zmenou a využívaním energie, s transformáciou systémov mobility a využívania pôdy.

Štúdia ponúka usmernenie o tom, ako pripraviť regióny a mestá na prechod na klimaticky neutrálne a obehové hospodárstvo do roku 2050 a je určená všetkým tvorcom politík, ktorí sa snažia identifikovať a implementovať konkrétne a ambiciózne cesty prechodu. Opisuje, ako môžu mestá, regióny a vidiecke oblasti zvládnuť prechod v mnohých politických oblastiach, vrátane skúseností so zásobovaním, zmenou a využívaním energie, s transformáciou systémov mobility a využívania pôdy. Je zhodnotením diskusií medzi akademickými a politickými expertmi, ktoré vychádzajú z radu odborných seminárov na vysokej úrovni organizovaných OECD a Európskou komisiou v roku 2019.

Táto správa prepája odborné myslenie a praktické príklady týkajúce sa prechodu na klimaticky neutrálne hospodárstvo, prechodu na obehové hospodárstvo, prechodu v mestách, prechodu vo vidieckych oblastiach a financovania a rozšírenia prechodných opatrení, identifikuje prierezové ponaučenia na podporu mestských, regionálnych a vidieckych politických rozhodnutí na miestnej a regionálnej úrovni pri príjimaní kompromisov a pri propagácii, uľahčovaní a umožnení environmentálnej a energetickej transformácií. 

Autor: (CEMR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.07.2020
Európska komisia: Letná hospodárska prognóza pre Slovensko
Európska komisia zverejnila Letnú hospodársku prognózu EÚ, podľa ktorej by Slovenské hospodárstvo malo klesnúť o 9 % v roku 2020. Oživenie by malo prísť v 2021 na úrovni 7,4 %.
viac
25.11.2020
Výrazné zlepšenie ovzdušia v Európe
Lepšia kvalita ovzdušia viedla v Európe k výraznému zníženiu počtu predčasných úmrtí v poslednom desaťročí. Z najnovších oficiálnych údajov Európskej environmentálnej agentúry (EEA) však vyplýva, že takmer všetci Európania stále trpia znečistením ovzdušia.
viac
02.12.2020
Analýza odpadového hospodárstva v krajských mestách
V oblasti životného prostredia patrí zabezpečenie funkčného systému odpadového hospodárstva v mestách a obciach medzi jednu z najdôležitejších a najrozsiahlejších kompetencií samospráv.
viac
22.03.2021
CEMR: Ako oživiť európsky vidiek
Rada európskych obcí a regiónov (CEMR) ako najväčšie európske združenie miesta, obcí regiónov chce preukázať ako môžeme vidieku vrátiť život prostredníctvom svojho vstupu do vízie dlhodobej budúcnosti vidieckych oblastí, ktorú pripravuje Európska komisia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %