Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
20.09.2021 05:35

Ako triedime - pripravujeme k recyklácii - kovy


Ilustračná snímka, zdroj: Odpady-portal.sk


Kovy možno recyklovať donekonečna. S ohľadom na postupujúce klimatické zmeny pripomíname, že ich výroba z prvotných surovín je spojená s vysokou spotrebou energií, vrátane produkcie skleníkových plynov.


Platí však, že napríklad pri recyklácii výrobkov z hliníka sa spotrebuje iba 5 percent energie pri porovnaní s výrobou z bauxitu, a vyprodukuje jediné percento emisií oproti výrobe z prvotnej suroviny. Podobné výhody recyklácie ponúka aj výroba ocele a vlastne všetkých kovov.

Kovy sa niekde zbierajú samostatne (červené vrecia a kontajnery), inde spoločne s plastmi či nápojovými kartónmi. Ak obec nemá kontajner určený na zber kovov, záujemca by si mal na jej internetovej stránke (resp. na stránke zberovej spoločnosti, poverenej vykonávať odvoz) vyhľadať, ako postupovať s vytriedeným kovom.

Zálohovanie nápojových plechoviek od januára

Od januára 2022 sa začnú vo vybraných potravinových obchodoch zálohovať (rovnako ako plastové nápojové fľaše) aj nápojové kovové plechovky. Dovtedy ich treba stláčať a vhadzovať do určených nádob na triedenie. Ale ani po zavedení zálohovania plechoviek doterajší triedený zber kovov nekončí, ostatné kovové obaly sa ostávajú triediť rovnako ako dnes.

Čo patrí do kontajnera na kovy?

Kovové konzervy a plechovky zbavené svojho obsahu, ostatné kovové obaly z potravín a výrobkov, hliníkové nápojové plechovky aj alobal.

POZOR! Veľký kovový odpad treba dopraviť na zberný dvor (prípadne do zberných surovín).

Čo do kontajnera nepatrí?

Kovové obaly, obsahujúce zvyšky nebezpečných látok. A tiež kovové obaly, znečistené farbami, chemikáliami či lepidlami.

 

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.03.2017
O zálohovaní plastových fliaš a plechoviek envirorezort neuvažuje
Veľká Británia, podobne ako pred ňou aj jednotlivé štáty EÚ, vášnivo diskutuje o zálohovaní plastových fliaš a plechoviek. Ako túto diskusiu vníma Ministerstvo životného prostredia SR?
viac
30.08.2019
Zálohovanie PET fliaš a plechoviek bude v praxi riešiť budúci minister MŽP
Envirorezort pod vedením Lászlóa Sólymosa vypracoval právnu normu o zavedení zálohovania plastových fliaš a plechoviek, vláda ju prijala a po predpokladanej definitíve v parlamente vstúpi do platnosti od roku 2022. Praktické plnenie ostane na pleciach nástupcu Sólymosa.
viac
17.08.2021
Zavedenie systému zálohovania a recyklácie plastových fliaš v rámci EÚ
Európska komisia rozhodla o registrácii európskej iniciatívy občanov s názvom ReturnthePlastics: Iniciatíva občanov na zavedenie celoúnijného systému zálohovania a recyklácie plastových fliaš.
viac
20.01.2022
Od spustenia zálohovania sa zatiaľ vyzbieralo vyše 10 000 obalov
Od spustenia zálohovania sa zatiaľ vyzbieralo viac ako 10 000 nápojových obalov. Uviedla to riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému Lucia Morvai. Zálohovanie nápojových fliaš a plechoviek sa podľa nej sľubne rozbieha.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %