Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
18.09.2021 05:36

Ako triedime - pripravujeme k recyklácii - plasty?


Ilustračná snímka


Viaceré obce vydali všeobecne záväzné nariadenia, že spoločne s plastmi môžu ich obyvatelia do jedného kontajnera zbierať aj kovy, v iných spoločne s kovmi aj nápojové kartóny, prípadne rozhodli o ďalších kombináciách.


Envirorezort pod vedením J. Budaja spúšťa od januára 2022 ambiciózny zámer ešte starého vedenia pod vedením L. Szolymosa. Budajovo MŽP rozhodlo, že triedenie (recyklovanie) PET fliaš (popri nich aj plechoviek z nápojov), ako najmenej komplikované a najľahšie recyklovateľné zo širokého spektra plastov zvýši už do niekoľkých rokov recykláciu PET na 90 percent! Nateraz, samozrejme, nepoznáme, ako sa zálohovanie prejaví na výške celkového percenta triedenia obsahu žltých kontajnerov, ale po zhodnotení roka 2022 budeme múdrejší. Do konca roka 2021 však platí, že dôkladne stlačené PET fľaše budeme vhadzovať do žltých kontajnerov. Po zavedení zálohovania PET fliaš ostávajú v platnosti doterajšie spôsoby triedenia ostatných plastov, budeme triediť naďalej ako dosiaľ.

Žltý kontajner: Čo doň patrí?

Stlačené alebo zošliapnuté PET fľaše, jogurtové kelímky, plastové kelímky z iných potravín, prázdne plastové obaly z liekov, plastové plus mikroténové vrecká, baliace fólie, plastové výplne škatúľ na prepravu televízorov, pračiek, chladničiek atď., obaly z pracích práškov, čistiacich prostriedkov a kozmetiky, obaly z CD.

Čo do žltého kontajnera nepatrí?

Podlahové krytiny, linoleum, molitan, novodurové rúrky, hrubo znečistené plastové obaly napríklad zvyškami jedla či mastnotou, obaly znečistené farbami, motorovým olejom, benzínom, riedidlami, lepidlami a podobne.

POZOR! Nebezpečné látky a obaly z nich dopravte priamo na zberný dvor, prípadne odovzdajte v rámci zberu nebezpečného odpadu podľa nariadenia obce!

Ako je to s kombináciami v žltých kontajneroch?

V niektorých obciach vhadzujú obyvatelia plasty, kovy a nápojové kartóny spoločne do jedného kontajnera, v iných zvlášť, niekedy zberové spoločnosti v obciach siahnu po rôznych kombináciách: plasty plus kovy, ďalej plasty samostatne plus kovy a nápojové kartóny spoločne atď.

Konkrétny spôsob si záujemca o triedenie nájde na internetovom portáli konkrétnej obce, prípadne v konkrétnej zberovej spoločnosti, ktorá odvoz z obce a následný prevoz k miestu recyklácie zabezpečuje. Táto informácia je tiež súčasťou všeobecne záväzného nariadenia o nakladaní s komunálnymi odpadmi a s drobnými stavebnými odpadmi na území obce.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.09.2016
Šetrite miesto v kontajneri. Ušetríte aj v peňaženke
Nápojové kartóny z džúsov, mlieka alebo vína a PET fľaše rôznych veľkostí sú používané v globálnom meradle. Ročne sa na Slovensku predajú stovky milióny nápojových kartónov a PET fliaš. Vzhľadom na ich objemnosť kladú vysoké nároky na skladovanie vyprázdnených obalov.
viac
20.04.2021
Triediť treba i rolky od toaletného papiera či obaly od vajíčok a pizze
Papier, ktorý je veľmi často používaným materiálom, nie je donekonečna recyklovateľný ako sklo a kovy.
viac
20.09.2021
Ako triedime - pripravujeme k recyklácii - kovy
Kovy možno recyklovať donekonečna. S ohľadom na postupujúce klimatické zmeny pripomíname, že ich výroba z prvotných surovín je spojená s vysokou spotrebou energií, vrátane produkcie skleníkových plynov.
viac
13.07.2022
Popri zálohovaní neignorujme tradičné triedenie plastov a kovových obalov
PET fľaše sú najjednoduchšie či najľahšie recyklovateľné plasty. Plasty z PET materiálov však reprezentujú len približne 6 percent všetkých plastov na našom trhu. Čo toto percento z tohto pohľadu prezentuje?
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %