Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
08.08.2022 08:25

Ako ďalej s dopravou v meste, ponúka Plán udržateľnej mobility


Ilustračná snímka.


Pre Banskú Bystricu a 16 okolitých obcí, ktoré sú súčasťou funkčného územia krajského mesta, spracúva Žilinská univerzita Plán udržateľnej mobility.


Ľudia môžu svoje podnety a pripomienky vyjadriť na verejných diskusiách, ktoré sa uskutočnia 17. augusta a 21. septembra. Informovala o tom Dominika Adamovičová, hovorkyňa banskobystrického primátora.

"Ide o strategický dokument, ktorého cieľom je zvýšiť kvalitu života, ako aj pozitívny vplyv na zdravie obyvateľov zlepšením ich mobility. Zámerom je rovnako zlepšiť výkonnosť, efektívnosť a udržateľnosť dopravy. Dnes sa projekt nachádza v štádiu, keď môže odborná verejnosť, subjekty zaoberajúce sa danou problematikou, ale i obyvatelia vyjadriť názor prostredníctvom online formulára," konštatovala Adamovičová.

Proces vypracovania Plánu udržateľnej mobility funkčného územia mesta Banská Bystrica pozostáva z troch etáp – analýzy súčasného stavu, návrhu aktivít a spracovania Strategického environmentálneho posúdenia (SEA), ako i stanovenia Plánu implementácie a monitoringu Plánu udržateľnej mobility.

Realizáciu projektu spomalilo opakované verejné obstarávanie a pandémia nového koronavírusu, čoho dôsledkom bola znížená mobilita ľudí na cestách. V teréne mohli prieskumy o počte áut na križovatkách či cestujúcich v MHD skresľovať. Harmonogram projektu musel byť zmenený.

Koncom júla Žilinská univerzita odovzdala samospráve návrh Plánu udržateľnej mobility. Momentálne sú spracované dve hlavné časti, a to analytická a návrhová.

"V prvej etape sú sformulované ciele a opatrenia, ktoré by mali byť zabezpečené, aby mesto ako aj funkčné územie mali udržateľný a ekologický systém do budúcnosti. Súčasne zahŕňa návrhy, akým spôsobom je potrebné stanoviť smerovanie dopravného systému a určiť priority," reagoval Marián Gogola z Katedry cestnej a mestskej dopravy Žilinskej univerzity v Žiline.

Jednotlivé výstupy dokumentu je možné pripomienkovať prostredníctvom online formulára do 4. septembra. Nasledovať budú verejné diskusie s obyvateľmi mesta a okolitých obcí. Predstavenie návrhu sa plánuje 17. augusta a diskusia k zapracovaným pripomienkam, respektíve vyhodnotenie, 21. septembra.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.03.2018
Pozvánka na verejné diskusie na tému Doprava, mesto a ľudia
Nadácia Ekopolis v spolupráci s mestom Banská Bystrica realizujú projekt zameraný na plánovanie udržateľnej mestskej mobility. V marci sa v Banskej Bystrici uskutoční sériá verejných diskusií s obyvateľmi, ktoré pomôžu pri analýze súčasného stavu dopravy.
viac
31.12.2020
PSK už má dokument, ktorý má ambíciu zlepšiť dopravu v kraji
Prešovský samosprávny kraj (PSK) už má plán udržateľnej mobility (PUM). Ako informovala Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK, dokument obsahuje konkrétne návrhy zlepšení v doprave v celom kraji. Na decembrovom zastupiteľstve ho schválili krajskí poslanci.
viac
02.10.2021
Ľudia zo sídlisk diskutovali s vedením mesta o zelených oázach
V siedmich lokalitách Banskej Bystrice vedenie magistrátu počas uplynulých dvoch týždňov diskutovalo s občanmi o tom, čo by mohlo vzniknúť v okolí ich domovov, aby sa im žilo lepšie.
viac
09.03.2024
Pracovné skupiny hodnotili, čo sa vlani podarilo v sociálnej oblasti
Na magistráte sa v týchto dňoch stretli pracovné skupiny ku Komunitnému plánu sociálnych služieb mesta Banská Bystrica na roky 2021 až 2027, aby vyhodnotili aktivity akčného plánu za uplynulý rok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %