Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
14.04.2018 10:22

Akčný plán rozvoja hornej Nitry dostane podobu vládnej stratégie


Ilustračná snímka


Pracovná skupina pre prípravu a implementáciu Akčného plánu (AP) transformácie regiónu horná Nitra rokovala v pondelok 9. apríla 2018 v Prievidzi. Výjazdové rokovanie naznačilo najbližšie kroky a vytýčilo výzvy, ktoré je potrebné vyriešiť pre úspešný proces transformácie regiónu po útlme ťažby uhlia


Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) spustil v druhej polovici marca zber projektových zámerov formou dotazníka na všetkých úrovniach, ktoré by mali napomôcť ekonomickému prerodu hornej Nitry. Pôvodným termínom, do ktorého bolo potrebné zámery na župu predložiť, bol 30. apríl 2018. Pre krátkosť času na vypracovanie projektov však pracovná skupina rozhodla, že v odôvodnených prípadoch bude možné tento termín posunúť, nie však viac ako o jeden miesiac. „Akčný plán je o tom, aby sa pozbierali nápady. Je potrebné pripraviť projektové zámery, ktoré sa následne budú selektovať. Finalizácia AP je nadefinovaná na október 2018,“ vysvetlila predsedníčka pracovnej skupiny a zároveň generálna riaditeľka sekcie Centrálneho koordinačného orgánu Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Denisa Žiláková s tým, že vyselektované projekty budú tvorcovia AP prezentovať priamo v Bruseli už koncom júna tohto roka.

 Akčný plán rozvoja hornej Nitry ako vládna stratégia

Na efektívnej zmene priemyselnej orientácie regiónu v súčasnosti pracujú nielen skupiny na úrovni miestnej a krajskej samosprávy, ale aj Úrad podpredsedu vlády Slovenskej republiky pre investície a informatizáciu. O tom, že bezproblémový prechod od uhlia v tomto regióne je aj vládnou prioritou svedčí tiež fakt, že AP rozvoja hornej Nitry dostane podobu vládnej stratégie. „Vo finále grande akčný plán bude predložený na rokovanie vlády, kde bude schválený ako takzvaná vládna stratégia a posvätený všetkými ministrami, ktorí dostanú úlohy. Nič nie je dôležitejšie alebo vyššie postavené ako vládna stratégia,“ prízvukovala dôležitosť Denisa Žiláková. S ohľadom na nastavené termíny by mali zástupcovia vlády túto stratégiu schvaľovať na svojom rokovaní v novembri tohto roka.

 Dobudovanie infraštruktúry, nové pracovné miesta aj investície

S procesom transformácie úzko súvisia aj otázky dobudovania infraštruktúry, vytvorenia nových pracovných miest aj investícií. „V prvom rade je to doprava, vybudovanie rýchlostnej cesty R2 a prepojenie Považia s hornou Nitrou smerom do Žiaru nad Hronom. Rovnako ako cesta R8, ktorá nie je až tak pripravená ako R2-ka. Dôležitú úlohu zohrávajú aj železnice, vďaka ktorým by sa dalo za pomoci malých investícií zlepšiť grafikon, zabezpečiť nové železničné súpravy na osobnú prepravu a prepojiť Prievidzu a Trenčín, ale aj Prievidzu s Nitrou,“ vysvetlil predseda TSK Jaroslav Baška.

 Trenčiansky župan tiež zdôraznil potrebu priniesť do regiónu nové pracovné miesta a investície a tiež potrebu riešenia otázky energetiky. „V oblasti elektroenergetiky je potrebné vyriešiť čo sa stane, keď Elektrárne Nováky prestanú vyrábať. Tieto elektrárne zabezpečujú vykurovanie nielen pre Nováky, ale aj Prievidzu a okolité obce. Mnohé firmy sú tiež naviazané na využitie elektroodpadu, ktorý vzniká pri výrobe energie,“ vysvetlil župan.

 Na výjazdovom rokovaní boli predstavené aj možnosti financovia investícií do regiónu. Okrem základných zdrojov v podobe operačných programov a nástrojov podpory Európskej únie je možné využiť aj alternatívne zdroje ako napríklad financie z Európskej investičnej banky. V spoločnom hľadaní ideálneho riešenia pre región hornej Nitry budú členovia pracovnej skupiny pokračovať na najbližšom stretnutí, ktoré sa bude konať 23. apríla 2018 v Prievidzi.

 

 

 

Autor: (ts-tsk-Lenka Kukučková)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.02.2018
Samosprávy pozývajú k spolupráci na tvorbe Akčného plánu rozvoja hornej Nitry
Pracovný trh regiónu hornej Nitry čaká nevyhnutná transformácia. Aby pracovné príležitosti pre jeho obyvateľov ostali zachované, je nevyhnutná úzka spolupráca regionálnych samospráv, štátu i súkromného sektora.
viac
29.03.2018
Župa pracuje na Akčnom pláne transformácie pre hornú Nitru
Trenčiansky samosprávny kraj zbiera projektové zámery, ktoré majú napomôcť ekonomický prerod hornej Nitry, pri čom spolupracuje s miestnou samosprávou aj s regionálnym združením miest a obcí, ktoré najlepšie poznajú región a jeho potreby.
viac
18.10.2018
Na tvorbe Akčného plánu transformácie regiónu horná Nitra pracuje tím expertov
Na pôde Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne sa v stredu 17. októbra 2018 stretli členovia Pracovnej skupiny pre prípravu a implementáciu Akčného plánu transformácie regiónu horná Nitra, zástupcovia Slovenskej akadémie vied a ďalších zainteresovaných strán.
viac
19.02.2020
Vyhlásili výzvu na podporu malých a stredných podnikov v regióne Horná Nitra
Ministerstvo hospodárstva SR vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratné finančné príspevky zameranú na podporu rozvoja podnikania malých a stredných podnikov v rámci Iniciatívy Európskej komisie zameranej na transformáciu uhoľného regiónu Horná Nitra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %