Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
13.10.2021 05:10

V SR sa v minulom roku vyzbieralo približne 46.000 ton elektroodpadu


Ilustračná snímka, zdroj: Odpady-portal.sk


Na Slovensku sa v minulom roku vyzbieralo približne 46.000 ton elektroodpadu, zhodnocuje a recykluje sa okolo 94 percent. Informovalo o tom tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR pri príležitosti medzinárodného dňa elektroodpadu, ktorý pripadá na 14. októbra.


Bratislavčania budú môcť využiť kontajner na zber drobného elektroodpadu, ktorý bude umiestnený pred budovou ministerstva na Námestí Ľudovíta Štúra. Bude sa tam nachádzať do 21. októbra.       

Červeno-biely kontajner na drobný elektroodpad je určený pre mobilné telefóny, IT zariadenia, hobby náradie, malé kuchynské spotrebiče, elektronické hračky a batérie. Naopak, do nich podľa MŽP nepatria televízory, monitory, žiarivky a úsporné žiarovky, tiež komunálny odpad, biologicky rozložiteľný odpad ani zdravotnícky materiál.         

Zberné nádoby na drobný elektroodpad sú podľa šéfa envirorezortu Jána Budaja (OĽANO) štandardom po celej Európe. "Prispievajú k ochrane životného prostredia a obyvateľom uľahčujú cestu k recyklácii. Spotrebiteľ je kľúčom k obehovej ekonomike," podotkol Budaj.         

Každý človek podľa Organizácie spojených národov vyprodukuje v priemere 7,6 kilogramu elektronického odpadu. Miera recyklácie elektroodpadu predstavuje celosvetovo približne 17 percent, tvrdí MŽP.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.11.2016
Trnava má nové červeno-biele kontajnery na zber malých elektrospotrebičov
V Trnave slávnostne predstavili novinku na Slovensku. Červeno-biele kontajnery, ktoré budú slúžiť občanom na zber veľmi malého elektroodpadu, ako i prenosných batérií a akumulátorov.
viac
15.10.2019
Každý pokazený elektrospotrebič môže byť zdrojom cenných surovín
V boji za zvýšenie recyklácie má pomôcť Medzinárodný deň elektroodpadu. 40 miliónov ton elektroodpadu ročne skončí na skládkach, je nevhodne zlikvidovaných alebo sa stane predmetom nezákonného obchodovania a len 10 miliónov ton je recyklovaných.
viac
09.12.2020
Zber drobného elektroodpadu od decembra už aj v Petržalke
Zvýšiť podiel vytriedenej zložky z komunálneho odpadu v Petržalke majú aj červeno-biele kontajnery určené na zber drobného elektroodpadu.
viac
23.04.2021
Prešov predlžuje cyklus jarného upratovania
Mesto Prešov predlžuje cyklus jarného upratovania, doplní piaty cyklus. Začal sa vo štvrtok a potrvá do 27. apríla. Podľa tlačovej referentky Mestského úradu v Prešove Lenky Šitárovej tým mesto vychádza občanom v ústrety.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %