Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
26.01.2019 01:35

Rankovce: V obci sa usadila Američanka, pomáha rómskym ženám


Do dediny Rankovce v okrese Košice – okolie s väčšinovým rómskym obyvateľstvom na východe Slovenska prišla pred desiatimi rokmi americká misionárka Kristen Wollamová (na snímke). Zriadila si krajčírsku dielňu a stojí na čele občianskeho združenia Nádej pre Rómov, pričom sa venuje rómskym ženám a dievčatám. FOTO TASR – František Iván


Do východoslovenskej obce Rankovce (okres Košice-okolie) s väčšinovým rómskym obyvateľstvom prišla pred desiatimi rokmi a už v nej ostala. Kúpila si tam dom, naučila sa po slovensky a našla nový domov.


"Chcem pomáhať chudobným ľuďom a tu sú to Rómovia," hovorí o dôvodoch americká baptistická misionárka Kristen Wollamová.       

V Rankovciach zriadila krajčírsku dielňu a stojí na čele občianskeho združenia Nádej pre Rómov, pričom sa venuje rómskym ženám a dievčatám. Učí ich šiť a vyrábať rôzne tašky, deky či kapsičky. Tieto handmade výrobky sa následne dostávajú najmä do Rakúska či USA, kde je o ne záujem.       

"Chcem, aby rómske ženy získali sebavedomie a mali dobrú prácu. Mnohí na Slovensku si myslia, že Rómovia nechcú pracovať, ale moja skúsenosť je, že ak robia niečo, na čo môžu byť hrdí, niečo pekné, tak chcú pracovať a nie je žiadny problém. Aj tieto ženy chcú šiť viacej, ako ja mám času," uviedla pre TASR Wollamová.       

Viaceré z Rómok, ktoré naučila šiť, si už kúpili vlastné šijacie stroje a doma si tak dokážu ušiť to, čo potrebujú. Niektoré si dokonca našli prácu v košických firmách s využitím získaných zručností.       

"Tu som sa naučila šiť, najprv sme šili tašky, potom aj deky a ďalšie veci. Boli sme šťastné, že my ako ženy dokážeme urobiť také pekné veci. Chodíme sem raz týždenne, máme tu aj relax, aj sa zase niečo nové naučíme," povedala v dielni jedna z Rankovčaniek Adriana Fliťárová.       

V obci pôsobí v tomto smere aj Združenie Pre lepší život, ktoré sa však viac orientuje na vyšívanie. "Pracujeme s dievčatami, ktoré študujú odbor krajčírka, a vlastne ich vedieme k tomu, aby zachovávali miestnu rómsku výšivku. Vyšívajú obrusy, tašky či vrecúška na bylinky, ktoré plníme, a tie následne idú na distribúciu na Slovensko i do zahraničia, kde je o to záujem," priblížila zakladateľka združenia Františka Ondrašiková.      

Autor: (ts-mmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.11.2018
Manažment Čertižnianskych lúk má prispieť k obnove biotopov
Manažmentové opatrenia realizované na jeseň tohto roka v prírodnej rezervácii Čertižnianske lúky v okrese Medzilaborce majú prispieť k regenerácii biotopov s výskytom iskerníka veľkého. Ten indikuje prítomnosť rašelinných biotopov, tiež podmáčaných a slatinných lúk.
viac
20.01.2019
PSK pomôže pri riešení problému s vodou a kanalizáciou v okrese Snina
Prešovský samosprávny kraj (PSK) pracuje na rozšírení vodovodnej a kanalizačnej siete v okrese Snina. Aktuálne na vypracovanie štúdie uskutočniteľnosti plánuje krajská samospráva v tohtoročnom rozpočte vyčleniť 260-tis.eur.
viac
29.07.2019
Obec sa hrdí historicky prvou Miss hasička Československa
Napriek veľkej konkurencii v podobe športových, kultúrnych a spoločenských podujatí v neďalekom Trenčíne organizujú v Chocholnej - Velčiciach každoročne množstvo vlastných akcií. Pripravuje ich obec, miestne záujmové združenia a súkromné osoby za výdatnej pomoci miestnych nadšencov.
viac
19.11.2021
V Kováčovej znižujú množstvo odpadu kompostovaním aj triedením KO
Obyvatelia rodinných domov v Kováčovej môžu triediť biologicky rozložiteľný odpad už niekoľko rokov a kompostovať ho v záhradných kompostéroch, ktoré dostali od obce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %