Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
07.12.2018 06:45

Predvianočný ekodarček pre SAŽP


Darček - nový elektromobil Nissan LEAF


Slovenská agentúra životného prostredia dostala na záver roka darček, vďaka ktorému môže ďalej znižovať svoju ekostopu - nový elektromobil Nissan LEAF.


Do nášho vozového parku pribudol vďaka projektu Zlepšovanie informovanosti a poskytovanie poradenstva v oblasti zlepšovania kvality životného prostredia na Slovensku. Ten je financovaný z Kohézneho fondu v rámci operačného programu Kvalita životného prostredia.

Špeciálny automobil bude SAŽP využívať na realizáciu a koordináciu hlavných aktivít projektu a distribúciu informačných materiálov. Typ automobilu bol vybratý v súlade s cieľom projektu zlepšovať kvalitu životného prostredia bezodpadovým presunom bez znečisťovania so zreteľom na edukáciu. Špeciálny automobil je poháňaný elektrickou energiou, a okrem ekologických výhod - nulových emisií má jeho používanie aj ekonomické dôvody. Náklady na prevádzku a „palivo“ sú neporovnateľne nižšie. 100 km prejdete elektromobilom v priemere za 1,5 – 2,5 eur, pri spaľovacích autách za 6 – 10 € eur. Zároveň je využívanie tohto vozidla príkladom „environmental friendly“ produktov a dopravy. SAŽP v súčasnosti zvažuje možnosti, ako postupne vymeniť klasické vozidlá v jej vlastníctve za ekologickejšie.

Elektromobily prispievajú k zníženiu znečistenia ovzdušia škodlivými emisiami z výfukových plynov a hluku. Cestovanie nimi je lacnejšie a majitelia ušetria aj na servise. A aj keď sa mnoho diskutuje o nákladoch na ich kúpu a ich dojazde na jedno nabitie, výsledky analýz hovoria jednoznačne v ich prospech. MŽP SR vypracovalo podrobnú analýzu, ktorá sa týka celkovej nákladovosti elektrifikovaných vozidiel počas ich životného cyklu. Z nej vyplýva, že hoci sú obstarávacie náklady ekologických automobilov vyššie, celkové náklady sa v priebehu ich prevádzky vyrovnávajú.

Národný projekt Zlepšovanie informovanosti a poskytovanie poradenstva v oblasti zlepšovania kvality životného prostredia na Slovensku zabezpečí zlepšenie ochrany životného prostredia prostredníctvom osvety a lepšej informovanosti verejnosti a dotknutých subjektov. Cieľ projektu bude dosiahnutý prostredníctvom realizovania rôznych typov informačných aktivít, osvetových programov a poradenstva, čím podporí vyššiu účasť verejnosti na rozhodovacích procesoch a zvýši environmentálne povedomie verejnosti a dotknutých subjektov na riadení životného prostredia.

Autor: (ts-sažp)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.12.2017
Policajný elektromobil šetrí životné prostredie
Prešovských mestských policajtov možno už niekoľko dní vídať v uliciach mesta v modrom vozidle, ktoré nedymí a nevydáva žiaden zvuk. Dôvodom tichej jazdy je jeho elektrický pohon.
viac
01.07.2020
Rada ZMOS rokovala s ministrom Eduardom Hegerom
V poradí 9. rokovanie Rady ZMOS rozhodlo o októbrovom rokovaní 31. snemu ZMOS. Venovalo sa aj aktuálnej situácii a členovia Rady ZMOS tiež diskutovali s ministrom financií SR Eduardom Hegerom.
viac
30.09.2020
Program Envirogranty prerozdelí neziskovým organizáciám 100-tisíc eur
Nadácia VÚB vyhlasuje úplne novú grantovú schému, aká nemá na Slovensku vzhľadom na svoje zameranie obdobu. Program Envirogranty sa stáva prvou vlastnou iniciatívou bankovej nadácie, ktorej zámerom je rozdeliť 100-tisíc eur výhradne na ucelené koncepty environmentálnych aktivít tretieho sektora.
viac
29.01.2021
Banskobystrická župa rozdá zamestnancom stredných škôl respirátory FFP2
Všetci zamestnanci stredných škôl, ktorých zriaďovateľom je Banskobystrický samosprávny kraj, dostanú balíček piatich respirátorov KN95 (FFP2). Župa tak chce zvýšiť ich ochranu pred novým koronavírusom a uľahčiť im fyzický návrat do škôl.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %