Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
27.09.2019 06:10

Peter Gajdoš odhalil v Trnovci nad Váhom pamätnú tabuľu generálovi J. Golianovi


Minister obrany SR Peter Gajdoš odhalil v piatok v obci Trnovec nad Váhom (okres Šaľa) pamätnú tabuľu venovanú pamiatke generála Jána Goliana, prvého veliteľa Slovenského národného povstania. FOTO TASR - MO SR


Minister obrany SR Peter Gajdoš odhalil v piatok v obci Trnovec nad Váhom v okrese Šaľa pamätnú tabuľu venovanú pamiatke generála Jána Goliana, prvého veliteľa Slovenského národného povstania). TASR informovala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.


"Známym rozkazom "Začnite s vysťahovaním" začal 29. augusta 1944 vtedajší podplukovník Ján Golian Slovenské národné povstanie. Tento povel navždy zmenil naše dejiny a zaradil nás medzi krajiny, ktoré sa reálne vzopreli fašizmu, zlobe a krutosti nemeckých okupačných vojsk," pripomenul Gajdoš.       

Generál Ján Golian ako veliteľ povstaleckej 1. čs. armády na Slovensku riadil jej činnosť až do 7. októbra 1944, keď odovzdal velenie divíznemu generálovi Rudolfovi Viestovi. Generál Golian zahynul pravdepodobne v Nemecku na jar roku 1945.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.07.2018
V Čertižnom odhalili pamätnú tabuľu Adolfovi I. Dobrianskemu
Pamätnú tabuľu významnému rusínskemu národnému buditeľovi Adolfovi I. Dobrianskemu odhalili uplynulý víkend v obci Čertižné v okrese Medzilaborce, kde je aj pochovaný.
viac
21.11.2020
V Poprade odhalili pamätnú tabuľu Jánovi Bendíkovi
Pamiatku J. Bendíka si uctili jeho syn a vnuci, ako aj predseda Svetového združenia bývalých politických väzňov František Bednár.
viac
19.09.2022
Židovskú komunitu na Liptove zveční pamätná tabuľa aj nová publikácia
Na pamiatku početnej židovskej komunity pribudne v parku na Štúrovej ulici v Liptovskom Mikuláši informačná tabuľa. Koncom roka zas vyjde nová publikácia, ktorá mapuje dejiny Židov na Liptove. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
viac
22.11.2023
V Záhorskej Vsi dnes odhalia pamätnú tabuľu opernej dive Lucii Popp
V obci Záhorská Ves sa dnes o 13. hod. koná slávnostné odhalenie pamätnej tabule sopranistky Lucie Popp. Stane sa tak pri príležitosti 30. výročia jej úmrtia. Umiestnená bude na budove Obecného úradu v obci Záhorská Ves, kde sa táto svetová operná diva narodila.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %