Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
07.12.2019 08:00

Mesto odhalilo striebornému medailistovi z Trebišova Pamätnú tabuľu


Ilustračná snímka zo slávnostného aktu.


Pondelok 2. decembra 2019 mesto Trebišov slávnostne odhalilo Pamätnú tabuľu olympionika Vojtecha Zulawszkého, rodáka z Trebišova.


Úspešného športovca, strieborného medailistu z OH v Londýne, pripomína Pamätná aj informatívna tabuľa vo vestibule Športovej haly v Trebišove.

Slávnostný akt odhalenia Pamätnej tabule vykonal primátor mesta Trebišov PhDr. Marek Čižmár spolu s predsedom Olympijského klubu Michalovce a členom Výkonného Výboru Združenia olympijských klubov SR PaedDr. Jozefom Ucháľom, za účasti poslancov MsZ, vedenia Technických služieb mesta Trebišov, pozvaných hostí a zástupcov širokej verejnosti.

VOJTECH ZULAWSZKY

Šport: šerm

Účasť: Londýn 1908, Štokholm 1912

Narodený: 23. október 1869, Trebišov

Zomrel: Sarajevo (BIH)

Podľa výskumu športového historika v Budapešti Vojtech Zulawszky absolvoval šermiarsku školu talianskeho majstra Santelliho a v šerme šabľou prešiel zmenou techniky od pohybu zápästia na pohyb celého ramena. Bol učiteľom telocviku, šermovania a maďarského jazyka. V roku 1898 reprezentoval Uhorsko. Začiatkom 20. storočia sa v záujme svojej šermiarskej kariéry presťahoval do Budapešti, kde sa zúčastňoval súťaží za klub MAC.

Na olympijských hrách Zulawszky štartoval dvakrát. V Londýne v roku 1908 v šerme šabľou ako 39-ročný získal striebro, keď ho predstihol slávny krajan Dr. Jenö Fuchs. V priamom súboji Zulawszky síce Fuchsa zdolal, ale keďže obaja dosiahli v eliminácii po šesť víťazstiev, rozhodovala medzi nimi dodatočná baráž, v ktorej uspel súper.

Ďalší olympijský štart si pripísal v 1912 v Štokholme, ale tam neuspel. Život úspešného olympionika sa skončil len vo veku 45 rokov v prvej svetovej vojne. Vojtech ZULAWSZKY, ako major armády, padol v bojoch pri Sarajeve. Jeho pozostatky dala manželka previesť do Köszegu, kde ho dodnes pripomína pamätník.

Program podujatia spríjemnili žiaci ZUŠ v Trebišove - Samuel Kozák a Denis Romančák svojou hrou na akordeóne.

 

 

Autor: Mgr. Martina MIŠTANIČOVÁ, hovorkyňa mesta


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.10.2018
Na Primaciálnom paláci pribudla tabuľa venovaná zakladateľom Československa
Dnes si slovenský a český národ pripomína 100. výročie založenia Československej republiky.
viac
27.09.2019
Peter Gajdoš odhalil v Trnovci nad Váhom pamätnú tabuľu generálovi J. Golianovi
Minister obrany SR Peter Gajdoš odhalil v piatok v obci Trnovec nad Váhom v okrese Šaľa pamätnú tabuľu venovanú pamiatke generála Jána Goliana, prvého veliteľa Slovenského národného povstania). TASR informovala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.
viac
21.11.2020
V Poprade odhalili pamätnú tabuľu Jánovi Bendíkovi
Pamiatku J. Bendíka si uctili jeho syn a vnuci, ako aj predseda Svetového združenia bývalých politických väzňov František Bednár.
viac
22.11.2023
V Záhorskej Vsi dnes odhalia pamätnú tabuľu opernej dive Lucii Popp
V obci Záhorská Ves sa dnes o 13. hod. koná slávnostné odhalenie pamätnej tabule sopranistky Lucie Popp. Stane sa tak pri príležitosti 30. výročia jej úmrtia. Umiestnená bude na budove Obecného úradu v obci Záhorská Ves, kde sa táto svetová operná diva narodila.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %