Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
21.11.2020 03:10

V Poprade odhalili pamätnú tabuľu Jánovi Bendíkovi


Snímka: OÚ Poprad


Pamiatku J. Bendíka si uctili jeho syn a vnuci, ako aj predseda Svetového združenia bývalých politických väzňov František Bednár.


Deň boja za slobodu a demokraciu 17. novembra 2020 si Okresný úrad Poprad v spolupráci so Svetovým združením bývalých politických väzňov pripomenuli odhalením pamätnej tabule politikovi Demokratickej strany, povojnovému predsedovi Okresného národného výboru v Poprade a po 1948 politickému väzňovi Jánovi Bendíkovi, ktorý bol nespravodlivo perzekvovaný komunistickým režimom.

„Deň boja proti totalite, nám má pripomínať nielen historické udalosti, ktoré sa viažu k tomuto dátumu, ale aj fakt, že svet sa neustále mení a sloboda a demokracia nie sú niečím, čo je nám všetkým navždy garantované, ale treba si ich neustále brániť a že v pozadí všetkých historických udalosti sú aj konkrétni ľudia a ich osudy,“ povedal prednosta Okresného úradu Poprad Jozef Bednár.

Pamiatku Jána Bendíka si uctili jeho syn a vnuci, ako aj predseda Svetového združenia bývalých politických väzňov František Bednár. Ten zdôraznil, že na ľudí, ktorí prežili druhú svetovú vojnu, ťažké povojnové obdobie a napriek tomu si zachovali ľudskosť a čisté svedomie, nesmieme zabúdať.

Ján Bendík (1903 – 1970) bol rodákom zo Spišskej Teplice. Ako spoluzakladateľ ilegálneho Revolučného národného výboru v Poprade sa zapojil do príprav SNP. Po oslobodení bol ako funkcionár Demokratickej strany zvolený do Národného zhromaždenia ČSR a Slovenskej národnej rady. Po nástupe komunistov k moci bol nútený pracovať ako skladový robotník vo Svite. V septembri 1949 ho zatkli a odsúdili vo vykonštruovanom procese vojenským súdom spolu na 13 rokov za vlastizradu. V roku 1956 bol prepustený na amnestiu.

 

Autor: (mvsr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.07.2018
V Čertižnom odhalili pamätnú tabuľu Adolfovi I. Dobrianskemu
Pamätnú tabuľu významnému rusínskemu národnému buditeľovi Adolfovi I. Dobrianskemu odhalili uplynulý víkend v obci Čertižné v okrese Medzilaborce, kde je aj pochovaný.
viac
20.03.2019
Štát postaví v Richnave v okrese Gelnica základnú školu
Štát postaví v obci Richnava v okrese Gelnica školu, ktorej bude prostredníctvom okresného úradu aj jej zriaďovateľom.
viac
27.09.2019
Peter Gajdoš odhalil v Trnovci nad Váhom pamätnú tabuľu generálovi J. Golianovi
Minister obrany SR Peter Gajdoš odhalil v piatok v obci Trnovec nad Váhom v okrese Šaľa pamätnú tabuľu venovanú pamiatke generála Jána Goliana, prvého veliteľa Slovenského národného povstania). TASR informovala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.
viac
22.11.2023
V Záhorskej Vsi dnes odhalia pamätnú tabuľu opernej dive Lucii Popp
V obci Záhorská Ves sa dnes o 13. hod. koná slávnostné odhalenie pamätnej tabule sopranistky Lucie Popp. Stane sa tak pri príležitosti 30. výročia jej úmrtia. Umiestnená bude na budove Obecného úradu v obci Záhorská Ves, kde sa táto svetová operná diva narodila.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %