Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.11.2019 12:00

Na dolnom Žitnom ostrove sa vysádzali duby a obnovovali biokoridory


Snímka zdroj: Dobré noviny


V poľnohospodárskej krajine na dolnom Žitnom ostrove vysádzalo Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) duby. Obnovovalo tiež biokoridory a vetrolamy.


 Informovala o tom Žofia Filagová z BROZ.  Miestne rodiny vysadili na pasienkoch skupiny rodinných dubov. Ako povedala Filagová, pasienky má združenie vo svojom vlastníctve, tým im môže zabezpečiť dlhodobú ochranu. "Pod svoj rodinný dub si každá rodina zakopala aj odkaz pre budúce generácie. Vďaka dostatku slnečného svetla dokážu takéto pasienkové duby narásť do impozantných rozmerov. Dúfame, že niektoré z vysadených dubov budú skrášľovať tunajšiu krajinu aj o 300 rokov," povedala Filagová.       

S výsadbou stromov v tejto oblasti sa začalo už v roku 2016. "Naše prírodné cesty sa v krajine prepájajú s inými. Aj obec Bodzianske Lúky vysadila vo svojom katastri viac ako štyri kilometre biokoridorov do rekordnej výsadby stromov v roku 2017, keď bolo za jeden deň vysadených až 1000 stromov," hovorí Katarína Vajliková zo Strediska environmentálnej výchovy Slovenskej agentúry životného prostredia (SEV SAŽP) Dropie.       

Dobrovoľníci vysadili posledné stovky metrov prírodných ciest. Zavŕšili tak cieľ obnoviť zelenú sieť biokoridorov o desať kilometrov, ako poznamenala Filagová.       

"V niekdajšej krajine žitnoostrovských gazdovských usadlostí boli lúky a pasienky spolu so všadeprítomnou vodou prevládajúcim prvkom. Biokoridory slúžia ako prírodné cesty pre voľne žijúce živočíchy," vysvetľuje Filagová.       

Akcia bola organizovaná v rámci projektu LIFE Ostrovné Lúky, ktorého cieľom je obnova potravných a hniezdnych biotopov vtákov.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.11.2016
Ochranári vrátili vodu do vyschnutého koryta Čiližského potoka
Vďaka revitalizácii Čiližského potoka ochranári znovu vrátili vodu do jeho 33,5 kilometrov dlhého koryta, z ktorého takmer dve tretiny boli ešte donedávna úplne suché.
viac
18.06.2018
Obce by mohli spojiť sily pri dobudovávaní kanalizácie z eurofondov
Niektoré obce do 2000 obyvateľov nevedia o avizovanej výzve envirorezortu na dobudovanie kanalizácií a čistiarní odpadových vôd z eurofondov, ktoré chýbajú takmer tretine zo 100 obcí na Žitnom ostrove.
viac
21.04.2020
RegioJet posilňuje kapacitu vlakov, počet cestujúcich opäť rastie
Počet cestujúcich vlakom na trase S70 medzi Bratislavou a Komárnom postupne opäť rastie. Informuje o tom dopravca RegioJet, ktorý napriek platným obmedzeniam pre pandémiu nového koronavírusu eviduje stále viac cestujúcich.
viac
19.01.2023
Podzemné vody Žitného ostrova by mali byť na Slovensku účinne chránené
Kvalita a kvantita podzemnej vody Žitného ostrova by mala byť na Slovensku účinne chránená. To je hlavným cieľom Akčného plánu ochrany vody v Chránenej vodohospodárskej oblasti (CHVO) Žitný ostrov, ktorý predložilo Ministerstvo životného prostredia SR do medzirezortného pripomienkového konania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %