Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
22.01.2020 03:05

Liehovar z roku 1918 je národnou pamiatkou


Pálenica na Vinohrádku


Liehovar z pálffyovskej éry je čerstvo vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Návrh podalo mesto v lete 2017. Proces na pamiatkovom úrade Slovenskej republiky trval dva a pol roka. Za ten čas, žiaľ, liehovar v dôsledku zámerného ničenia schátral.


Išlo o neoprávnené konanie, pretože počas procesu posudzovania pamiatkarmi je každý objekt pod zákonnou ochranou. Páchateľovi hrozí v takomto prípade vysoká pokuta.

Malacky sa o pálenicu na Vinohrádku usilovali už pred troma rokmi. Na mestské zastupiteľstvo 22. júna 2017 bol predložený materiál o kúpe pálenice do majetku mesta za 270 tisíc €. Doslova hodinu pred začiatkom rokovania však mesto dostalo informáciu, že vtedajší vlastníci sa na poslednú chvíľu rozhodli inak a liehovar predali inému záujemcovi, ktorý ho vlastní dodnes.

Mesto chcelo objekt zachovať aj preto, lebo veľa pamiatok nielen z pálffyovskej éry zmizlo v Malackách nenávratne preč. Prvoradým cieľom bolo získať ho do svojho vlastníctva, zabrániť ďalšiemu chátraniu a začať kroky na jeho rekonštrukciu. Ako upozornil primátor Juraj Říha, pamiatky na Slovensku nezvratne miznú pod tlakom výstavby, a preto sa Malacky chceli stať vzorom a unikátom: „Pred rokmi sme získali kaštieľ a myslím si, že jeho rekonštrukciou dokazujeme, ako zodpovedne pristupujeme k pamiatkam.“

Záujem Malaciek získať liehovar do svojho vlastníctva pretrváva. Primátor opätovne rokoval s aktuálnym vlastníkom, ktorému tento záujem deklaroval. „Novému vlastníkovi som dal opätovnú ponuku na odkúpenie samotného objektu liehovaru. Som pripravený túto kúpu podporiť, nemôžeme však reagovať na podmienky presahujúce zdravý a hospodárny rozum. Na každú dohodu treba dvoch. Je to na rozhodnutí vlastníka a ja verím, že bude ústretový,“ apeluje primátor.

Autor: (lp-otano)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.01.2018
Vyhlásenie mohyly vo Veľkej Pake za národnú kultúrnu pamiatku
Na základe návrhu KPÚ Trnava bola koncom roku 2017 vyhlásená Pamiatkovým úradom SR mohyla vo Veľkej Pake, v časti Čukárska Paka za národnú kultúrnu pamiatku. Objekt sa nachádza na okraji intravilánu pri križovatke ciest z Čukárskej Paky do Malej Paky a Veľkej Paky. Miestny názov mohyly je Kép domb.
viac
03.08.2019
Lokalitu Hradište vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku
Lokalitu Hradište v obci Beluša vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku. Obec tak spolu s tamojším urbariátom a OZ Naša Beluša zavŕšila niekoľkoročnú snahu o vyhlásenie historickej lokality za národnú kultúrnu pamiatku. Zabráni sa tak rozšíreniu dobývacieho priestoru v neďalekom kameňolome.
viac
20.08.2019
Národnú kultúrnu pamiatku - kostol Všetkých svätých - vynovujú
Rímskokatolícky kostol Všetkých svätých v Humennom je v súčasnosti pre potreby veriacich zatvorený. V jeho vnútri sa realizujú rekonštrukčné práce. TASR o tom informoval dekan farnosti František Mariňák.
viac
24.11.2020
Obec chce NKP zachrániť prestavbou na nájomné byty
Obec Štiavnické Bane chce zachrániť budovu bývalého majera, ktorá bola v minulosti úradom pre správu osady Sigelsberg. Národná kultúrna pamiatka (NKP) je podľa slov starostu Stanislava Neuschla vo veľmi zlom stave, samospráva ju chce preto obnoviť a v jej priestoroch zriadiť 11 nájomných bytov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %