Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
05.04.2019 10:30

Bikesharing v Žiline láme rekordy v počte výpožičiek


Ilustračná snímka


Záujem obyvateľov Žiliny o bikesharing počas prvého týždňa prevádzky prekonal všetky očakávania. Potvrdzujú to aj počty registrácií a prenájmov verejných bicyklov BikeKIA. Aktuálne evidujeme viac ako 6 000 registrovaných užívateľov tejto služby.


Len počas prvého víkendu boli bicykle vypožičané až 1 619-krát. Pracovné dni sa ukázali ešte vyťaženejšie ako víkend. V pondelok 1. apríla 2019 prekonal bikesharing prvú tisícku výpožičiek za deň, keď bolo zaznamenaných 1 076 výpožičiek. Počty stúpali aj v nasledujúcich dňoch. V utorok prevádzkovateľ zaznamenal 1 645 výpožičiek a v stredu dokonca až 1 968, vo štvrtok to bolo už viac ako 2 000 výpožičiek. Zdieľané bicykle BikeKIA využívajú Žilinčania od 29. marca.

„Už počas piatkovej otváracej ceremónie sme zaznamenali enormný záujem verejnosti o bikesharing a jeho fungovanie. Preto sme veľmi radi, že sa tento systém ujal u Žilinčanov aj v praxi,“ poznamenal Branislav Hadár, správca Nadácie Kia Motors Slovakia. Počas prvých troch dní (od 29. 3. do 31. 3. 2019) sa do aplikácie BikeKIA zaregistrovalo 1 564 ľudí, z toho aktívnych bolo 559 používateľov. V pondelok 1. apríla 2019 stúpol počet registrovaných viac ako dvojnásobne – na 3 219 užívateľov a zvýšil sa aj počet aktívnych cyklistov na 1 052.

„Tieto štatistiky sú skutočne vynikajúce. Veril som, že bikesharing bude mať úspech a tieto čísla nám to potvrdili. Je príjemné prechádzať sa Žilinou a vidieť cyklistov ako tieto verejné bicykle využívajú,“ priblížil žilinský primátor Peter Fiabáne.

Službu dodala a prevádzkuje spoločnosť ARRIVA. „Sme veľmi radi, že si Žilinčania a návštevníci mesta bikesharing obľúbili. Spustenie služby malo hladký priebeh a aj prvý týždeň prevádzky ukazuje, že sme mestu Žilina dodali plne funkčnú službu. Aby boli zdieľané bicykle záujemcom k dispozícii na všetkých stanovištiach rovnomerne, pracovali počas prvého týždňa namiesto jedného nášho technika až dvaja naši kolegovia denne. Zvládli sme tak enormný záujem obyvateľov o bicykle, kedy sme v najvyťaženejších dňoch zaznamenali v priemere až 18 prenájmov každého bicykla denne. Technikom a celému tímu patrí veľká vďaka,“ povedal generálny riaditeľ spoločností ARRIVA na Slovensku László Ivan.

Autor: Barbora Zigová, hovorkyňa mesta


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.03.2019
Systém zdieľaných bicyklov ponúkne 120 bicyklov na 20 stanovištiach
Mesto Žilina spustí systém zdieľaných bicyklov pod značkou BikeKIA v piatok 29. marca na Námestí Andreja Hlinku. Žilinčania budú mať k dispozícii 120 bicyklov na 20 stanovištiach. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Barbora Zigová.
viac
29.03.2019
Po Nitre prevádzkuje ARRIVA plne funkčný systém bikesharingu aj v Žiline
Žilina je po Nitre druhým krajským mestom, v ktorom je od dnešného dňa obyvateľom a návštevníkom mesta k dispozícii plne funkčný systém zdieľaných bicyklov ako doplnok mestskej verejnej dopravy. Bikesharing v Žiline prevádzkuje spoločnosť ARRIVA pod názvom BikeKIA.
viac
07.05.2019
Svetový rekord bikesharingu v Žiline
Systém zdieľaných bicyklov BikeKIA v Žiline sa teší mimoriadnej obľube obyvateľov a návštevníkov Žiliny. Dôkazom toho je aj svetový rekord v rámci systémov nextbike v počte prenajatí jedného bicykla počas 24 hodín.
viac
27.07.2021
V meste si budú môcť požičať bicykle zdravotne znevýhodnení ľudia
Vo Veľkom Šariši si budú môcť požičať bicykle zdravotne znevýhodnení ľudia. S nápadom prišla zakladateľka občianskeho združenia Pomáhame Mária Šárossyová, ktorá je matkou dvoch postihnutých detí. Dva špeciálne bicykle budú k dispozícii od 1. augusta. Služba ParaBikeSharing bude bezplatná.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %