Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
24.09.2022 03:25

25. Trojstretnutie oldskautov z Česka – Poľska – Slovenska na Trojmedzí


Súčasťou podujatia bolo aj sadenie „Lipky bratstva“ na slovenskej strane Trojmedzia.


Trojmedzie je počas roka dejiskom viacerých medzinárodných podujatí. Hostiteľom tohto jubilejného stretnutia oldskautov bola obec Čierne. Zúčastnilo sa ho 80 oldskautov z ďalekých regiónov Čiech, Poľska a Slovenska.


Keďže väčšina týchto skautov bola v tomto kraji po prvýkrát, tak im hostitelia priblížili históriu osídľovania územia, zvyky, tradície, folklór, ale i goralské nárečie. Spomenula sa história minulá i súčasná, keď po vzniku Slovenskej a Českej republiky vzniklo na severe Slovenska, na Kysuciach aj to naše „Goralské Trojmedzie“. Čo je hlavné – výrazne prispelo k zblíženiu ľudí, ktorí žijú v tomto pohraničnom území.

Dnes sa na Trojmedzie zo slovenskej strany, z obce Čierne je možné dostať cez Českú ale i Poľskú republiku. Je to vďaka tomu, že obec Čierne bola úspešná vo viacerých grantových súťažiach, z ktorých sa realizovali tieto cestné prepojenia do oboch štátov. Okolo Trojmedzia teda vznikol pekný cykloturistický okruh, ktorý začínajú využívať aj turisti, športovci a vôbec návštevníci, ktorí tu prídu.

Oldskauti prišli po novovybudovanej cyklotrase a následnom náučnom chodníku cez kopec Valy. Z tohto kopca sú nádherné výhľady do troch štátov, taktiež aj krásny pohľad na Diaľnicu D3 a najvyšší most, tiež pomenovaný Valy.

Za zvukov európskej hymny účastníkov stretnutia na Trojmedzí privítal starosta obce Čierne Pavol Gomola, starosta obce Hrčava Marek Sikora a šoltýs obce Koniaków Jan Gazur. Všetci deklarovali výbornú spoluprácu samospráv. Spomenuli, že rôznymi družobnými zväzkami sú prepojené školy, hasiči, športovci i skauti.

Krásnu atmosféru na tomto podujatí vytvorili svojimi piesňami Folklórna skupina OZVENA z Čierneho a Łucja Dusek so svojou dcérou z Gminy Istebna. Piesne poľsko-česko-slovenské spievali všetci.

Súčasťou podujatia bolo aj sadenie „Lipky bratstva“ na slovenskej strane Trojmedzia. Veľmi dojímavé boli príhovory zástupcov oldskautov zo slovenskej, českej a poľskej výpravy.

Celé podujatie výrazne prispelo k tomu aby tieto tri slovanské národy naďalej rozvíjali spoluprácu a priateľstvo. V dnešnom svete sú to hodnoty, ktoré chýbajú väčšine ľudstva.

Autor: (ts-obec Čierne)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.11.2016
Na Liptov sa bude lietať aj v zime
Maďarský WizzAir bude lietať medzi Londýnom a Popradom trikrát do týždňa aj počas zimy a lotyšský národný letecký dopravca airBaltic spojí v zime Tatry s Pobaltím raz v týždni.
viac
03.10.2018
Starosta českej Hrčavy P. Staňo chce byť starostom slovenskej obce Čierne
Starosta českej obce Hrčava na česko-slovensko-poľskom Trojmedzí Peter Staňo sa po ôsmich rokoch vo funkcii rozhodol kandidovať na starostu susednej slovenskej obce Čierne.
viac
31.03.2021
Na prihlásenie obcí do súťaže Dedina roka 2021 ostáva posledný mesiac
Záujemcovia o prihlásenie do 11. ročníka národnej súťaže Dedina roka 2021 majú posledný mesiac na registráciu svojej obce. Podnet môže dať ktorýkoľvek občan Slovenskej republiky (SR), samotný proces prihlásenia je už potom na starostke alebo starostovi.
viac
30.06.2021
ZMOS organizoval workshop ku kompetenčnej výbave komunálu
Združenie miest a obcí Slovenska zorganizovalo v dňoch 29. a 30. júna 2021 informačný workshop k návrhu Novej kompetenčnej výbavy komunálu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %