Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
17.03.2022 02:35

„Zoška“ má kompletne vymenené všetky okná


Snímka zdroj: (BSK).


Novými oknami, ktoré sú tradičnými stolárskymi výrobkami z masívneho dreva a dôslednou kópiou tých pôvodných, sa môže pýšiť župná Stredná priemyselná škola elektrotechnická (SPŠE) na Zochovej ulici.


Rekonštrukciu realizoval Bratislavský samosprávny kraj za prísneho dohľadu Krajského pamiatkového úradu, nakoľko ide o pamiatkovo chránenú budovu. Dôraz sa kládol na zachovanie pôvodného vzhľadu, ako aj materiálu.

„Školstvo komplexne modernizujeme. Zavádzame nové odbory, podporujeme učiteľov a takisto zatraktívňujeme školské prostredie rekonštrukciami a opravami - tak zvonka, ako aj zvnútra. Je dôležité, aby sa v ňom žiaci dobre cítili. Opravy sú rôzne, menšie, väčšie. K tým väčším rozhodne patrí kompletná výmena okien, ktoré už boli v zlom technickom stave a dlhé roky sa im nikto nevenoval,“ vysvetlil predseda BSK Juraj Droba.

Na „Zoške“ sa realizovala rekonštrukcia okenných otvorov na celom objekte školy. Išlo o 208 okien, z toho 195 okien drevených a 13 oceľových. Pri výmene museli byt' nové výplne okenných otvorov zhotovené ako tradičné stolárske výrobky z masívneho dreva dostatočnej tvrdosti a kvality zo smrekovca červeného. Zároveň museli byť dôslednou kópiou pôvodných. Krajský pamiatkový úrad v Bratislave posúdil realizované prototypy okien a nariadil, že pre zachovanie dobovej remeselnej práce sa zrepasuje 18 drevených okien na schodisku a priľahlej chodbe. Ako nové okenné konštrukcie bolo vyrobených 177 okien. Zvyšných 13 oceľových okien v suterénnej časti objektu bolo repasovaných. Celkové náklady na rekonštrukciu predstavujú vyše 700 tisíc eur.

„Výmena okien prispela k zvýšeniu komfortu žiakov a rodičov v škole. Okrem okien sa na škole vymaľovali aj vnútorné priestory a tak všetky chodby pekne ožili. Škola má aj novú posilňovňu či rozšírenú výdajňu jedálne čo bolo nevyhnuté kvôli narastajúcemu počtu študentov. Aktuálne je naše prostredie krajšie, cítime to na úspore energií, vykurovaní. Čiže túto investíciu vnímam veľmi pozitívne,“ doplnil riaditeľ SPŠE na Zochovej ulici Marián Beniak.

Autor: (Lucia FORMAN, hovorkyňa BSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.12.2017
Mesto vymenilo odpadové koše a lavičky za takmer 22 000 eur
Mesto Považská Bystrica vymenilo staré odpadové koše a lavičky v centre i v mestských častiach. Celkovo nahradilo 25 betónových odpadových košov a 80 lavičiek, na ďalších asi 200 lavičkách po celom meste vymieňajú drevené výplne.
viac
22.11.2019
Ďalšie rekonštrukcie za takmer dva milióny eur
Bratislavský samosprávny kraj sa pustil do komplexnej výmeny okien na budovách dvoch škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.
viac
24.04.2020
Dvesto nových okien
V hlavnej budove polikliniky a v budove detskej polikliniky dokončila Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline výmenu 196 starých okien.
viac
27.08.2020
Ľadová plocha na zimnom štadióne v Prievidzi má nové úsporné osvetlenie
Ľadová plocha na zimnom štadióne v Prievidzi má nové úsporné osvetlenie. Rekonštrukciu svetidiel za viac ako 46 000 eur sčasti zabezpečili Technické služby mesta Prievidza (TSMPD) a financovali ju zo svojho rozpočtu. Informoval o tom hovorca mesta Michal Ďureje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %