Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
30.01.2024 04:05

Zrevitalizovaný vnútroblok na sídlisku Južná slúži verejnosti


Snímka zdroj: mesto Kežmarok


V závere minulého roka dokončili v Kežmarku revitalizáciu vnútrobloku na sídlisku Južná. Vedúca oddelenia projektov a verejného obstarávania na tamojšom mestskom úrade Marta Markočiová potvrdila, že celkové náklady sa vyšplhali na viac ako dva milióny eur.


Predmetom projektu bola plocha s rozlohou viac ako 27.500 štvorcových metrov. "Pozemok je situovaný medzi bytovými domami a v okolí materskej školy a predajne potravín - vnútroblok je ohraničený ulicami Južná, Obrancov mieru a Karola Kuzmányho a z južnej strany hranicou katastrálneho územia Kežmarok," uviedla Markočiová. Projekt radnica realizovala vďaka dotácii z IROP vo výške 1,64 milióna eur, zvyšok dofinancovala samospráva zo svojich zdrojov.         

Súčasťou projektu bola výsadba zelene, pitná fontánka, dve oddychové zóny a workoutové ihrisko na dvoch plochách so strojmi na cvičenie. V území tiež pribudla stretávacia zóna s chodníkovou fontánou a dve detské ihriská, priestor na odpadkové koše, zároveň sa obnovili existujúce spevnené plochy, parkoviská i schodiská. Cieľom jednotlivých opatrení je podľa projektu protihluková funkcia, zlepšenie kvality ovzdušia, posilnenie ekologickej stability prostredia a vodozádržné opatrenia.         

V budúcnosti mesto plánuje podobné úpravy aj v ďalších častiach. "Revitalizovať by sme chceli vnútroblok Možiarska a pokračovať chceme v obnove plôch na hornom Juhu," konkretizovala Markočiová.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.07.2016
V Kežmarku odštartoval festival EĽRO
Pod Tatrami sa dnes začal 26. ročník festivalu Európske ľudové remeslo (EĽRO). V tomto roku je venovaný cechu hrnčiarov, ktorý oslavuje 460. výročie, a kežmarským kníhtlačiarom z 19. storočia.
viac
15.02.2017
Mesto Kežmarok pokročilo pri vytváraní Smart city
Ďalšie stretnutie venované problematike Smart city v Kežmarku sa uskutočnilo v utorok 14. februára. Ako konštatovali odborníci z Českej republiky, v mnohých ohľadoch Kežmarok už smart mestom je. Zároveň sa zhodli, že koncepcia inteligentného mesta by mala byť pre mesto vytvorená do konca marca.
viac
29.11.2018
Na hrade pripravili v predvianočnom období niekoľko podujatí
Múzeum v Kežmarku si aj tento rok pripravilo v predvianočnom období pre svojich návštevníkov bohatý program. Séria podujatí odštartovala vo štvrtok večer v meštianskom dome na Hlavnom námestí č. 55 koncertom Solamente Naturali Non stop.
viac
29.02.2020
Prístavbu zimného štadióna v Kežmarku dokončia v júni
Práce na prístavbe zimného štadióna v Kežmarku idú podľa plánu, zhotoviteľ by mohol stavenisko odovzdať o čosi skôr.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %