Streda 08.05.2024
Dnes má meniny 
Ingrida
°C
31.07.2023 08:25

Zrekonštruované Predstaničné námestie bude čoskoro slúžiť verejnosti


Snímka zdroj: (FB / mesto Lučenec).


Projekt rekonštrukcie Predstaničného námestia v Lučenci sa blíži do finále, stavebné práce boli ukončené a vynovený priestor bude už čoskoro slúžiť verejnosti.


S prestavbou dopravného uzla chce samospráva pokračovať aj ďalšou etapou, v rámci ktorej by došlo k rozšíreniu parkovacích plôch a zelene. Informovala o tom hovorkyňa mesta Michaela Baboľová.

Rekonštrukcia Predstaničného námestia, na ktorú mesto získalo dotáciu vo výške takmer 435 000 eur, sa začala vlani v decembri, práce boli ukončené v júni tohto roka. V súčasnosti prebieha proces kolaudácie, priestor by do užívania mohol byť odovzdaný v septembri. Cieľom projektu bolo skvalitniť verejnú osobnú dopravu a prispieť tak k zníženiu zaťaženosti centra mesta individuálnou motorovou dopravou.

V rámci obnovy Predstaničného námestia došlo k rozšíreniu autobusových nástupíšť a modernizácii záchytných parkovísk v blízkosti železničnej a autobusovej stanice. Okrem rekonštrukcie spevnených plôch tam mesto vybudovalo i novú zelenú plochu. V lokalite pribudli aj stanovištia pre bicykle, nainštalované boli nové kanalizačné šachty, obrubníky a dlažba. Z niekdajšieho kruhového objazdu vznikla klasická križovatka v tvare písmena T.

"Prepojením prímestskej autobusovej dopravy, mestskej hromadnej dopravy, záchytného parkoviska, nemotorovej dopravy vďaka vybudovanej nadväzujúcej cyklotrase a železničnej osobnej dopravy, môžeme využívať verejnú hromadnú dopravu a okrem zníženia množstva automobilov v centre mesta je ďalším benefitom i ekologická stránka projektu. Menej áut v meste znamená znižovanie emisií aj zvýšenie bezpečnosti pre peších, cyklistov a ďalších účastníkov cestnej premávky a prípadné zníženie nehodovosti," uviedla primátorka mesta Alexandra Pivková.

Samospráva chce s prestavbou Predstaničného námestia v budúcnosti pokračovať v ďalšej etape, v rámci ktorej plánuje rozšírenie parkovacích plôch a zelene. Mesto by v lokalite chcelo vybudovať 38 parkovacích miest oproti autobusovej stanici a 16 pozdĺžnych parkovacích miest na Ulici kpt. Nálepku. Pribudnúť by tam mohli aj nové stanovištia zdieľaných bicyklov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.12.2017
V Lučenci pribudlo nové námestie a sedem ulíc
Nové námestie a sedem nových ulíc pribudlo v Lučenci na základe rozhodnutia mestských poslancov, ktorí na svojom decembrovom zasadnutí schválili nové všeobecne záväzné nariadenie mesta o určení názvu ulíc a verejných priestranstiev.
viac
23.12.2020
Rekonštrukcia námestia pred železničnou stanicou pokračuje
Práce na obnove predstaničného námestia v okolí zvolenskej hlavnej železničnej stanice pokračujú.
viac
13.05.2021
Levoča pokračuje v rekonštrukcii Námestia Majstra Pavla
Slávnostným poklepaním základného kameňa stavby v stredu (12. 5.) v popoludňajších hodinách spustilo mesto Levoča druhú etapu prestavby Námestia Majstra Pavla.
viac
13.01.2022
Na modernizáciu Predstaničného námestia získal Lučenec vyše 430 000 eur
Mesto Lučenec získalo na rekonštrukciu verejného priestoru pred železničnou stanicou nenávratný finančný príspevok vo výške viac ako 430 000 eur. Informoval o tom hovorca mesta Andrej Barančok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %