Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
11.05.2022 08:25

Zo školy vo Viničkách v regióne Tokaja by sa mala stať vinárska akadémia


Ilustračná snímka.


Košický samosprávny kraj (KSK) plánuje vytvoriť Tokajský vzdelávací inštitút. Jeho základom by bolo stredoškolské elokované pracovisko v obci Viničky (okres Trebišov), ktorá je súčasťou Vinohradníckej oblasti Tokaj.


„Pôjde postupne o eurofondový projekt, v rámci ktorého budeme túto školu prebudovávať na vinársku akadémiu,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Zastupiteľstvo KSK v prvom kroku koncom apríla schválilo presun elokovaného pracoviska Viničky, ktoré je dosiaľ súčasťou košickej Strednej odbornej školy (SOŠ) poľnohospodárstva a služieb na vidieku, pod SOŠ agrotechnických a gastronomických služieb Pribeník. K zmene má dôjsť od 1. septembra 2023.

„V rámci programu Catching-up chystáme znovuvybudovanie tejto školy na vinársku akadémiu, čo by mal byť rozvojový impulz najmä pre vinárov a vinohradníctvo a oblasť Tokaja. Keďže v Košickom kraji máme tri vinárske lokality, je to naozaj dôležité. Je to aj odkonzultované s vinárskym cechom, Svetovou bankou a Európskou komisiou (EK),“ povedal Trnka.

Reštrukturalizačné opatrenie vo vzdelávaní by malo viesť k tomu, aby lepšie vyhovovalo potrebám regionálneho trhu práce a zúročilo jedinečnosť polohy atraktívneho tokajského regiónu. „Dosiahnutie tohto cieľa si vyžaduje nemalú aktivitu a angažovanosť zo strany zriaďovateľa, školy, jej manažmentu, zamestnancov školy, spoluprácu so Zväzom vinohradníkov a vinárov Slovenska, miestnymi podnikateľmi a samosprávou,“ informoval poslancov Úrad KSK.

Elokované pracovisko Viničky bolo v minulosti samostatnou školou, ktorá v regióne južného Zemplína poskytovala vzdelávanie v odboroch vinárstva a vinohradníctva a udržiavala niekoľko storočí históriu špeciálnej technológie pri výrobe vín.

Európska iniciatíva Catching-Up Regions, ktorú zastrešuje EK a Svetová banka, slúži na pomoc najmenej rozvinutým regiónom.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.02.2019
Žiaci s ľahkým postihnutím v experimentálnom vzdelávaní na pol roka obstáli
Školákom na elokovanom pracovisku učilišťa na košickom Luníku IX odovzdal polročné vysvedčenia predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka.
viac
31.08.2019
Študentov vítajú nové odbory, aj zmodernizované priestory
V pondelok 2. septembra otvárajú základné a stredné školy svoje brány. Po prázdninách nastúpi do 59 župných stredných škôl viac ako 5 400 prvákov. Celkovo v Žilinskom kraji zasadne po prvýkrát do školských lavíc 6231 stredoškolákov.
viac
27.08.2020
Košický kraj využíva leto na opravy stredných škôl
Letné prázdniny využil Košický samosprávny kraj (KSK) na opravy stredných škôl a školských zariadení.
viac
25.09.2021
Prvá úroda zeleniny z agrokruhov v Pribeníku putuje do školských jedální
Na modelovej školskej farme na pracovisku Strednej odbornej školy (SOŠ) agrotechnických a gastronomických služieb v Pribeníku v okrese Trebišov začali s distribúciou zeleniny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %