Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
24.10.2023 11:40

ZMOS: Žiada o presun financovania neverejných zriaďovateľov škôl na štát


ZMOS - logo


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vyzýva budúcu vládu, aby presunula financovanie neverejných zriaďovateľov škôl na štát a zároveň lepšie kontrolovala ich činnosť. Žiada tiež zlepšenie financovania originálnych kompetencií v oblasti školstva. Pre TASR to uviedol predseda ZMOS Jozef Božik.


"Žiadame kompletný presun financovania neverejných zriaďovateľov na štát a zavedenie riadnej kontroly činnosti a poskytovania vzdelávania neverejnými subjektmi," uviedol. ZMOS považuje za nespravodlivé, že súkromným a cirkevným zriaďovateľom obce poskytujú rovnaké financie ako školám zriadených obcou. Zabezpečiť by sa podľa neho mala aj efektívnosť a správnosť využívania finančných prostriedkov u neverejných zriaďovateľov.         

Okrem toho ZMOS upozornilo na nedostatočné financovanie regionálneho školstva zo strany štátu. Požaduje, aby vláda hľadala efektívne nástroje na zlepšenie financovania originálnych kompetencií. "Originálne kompetencie v oblasti školstva kladú na mestá a obce zodpovednosť, pokiaľ sa jedná o ich dostatočné financovanie, čo sa za posledné roky ukázalo ako trvalo neudržateľné pri súčasnom spôsobe prerozdeľovania podielových daní," zdôraznil Božik.         

ZMOS tiež požaduje od budúcej vlády, aby s ním viedla riadny a efektívny dialóg o pripravovaných legislatívnych zmenách. Navrhuje zanalyzovať a prekonzultovať financovanie predprimárneho vzdelávania. Božik tiež zdôraznil potrebu optimalizácie siete školských zariadení s cieľom zefektívniť ich financovanie.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.08.2019
Začína boj o charakter samosprávy - zostane slobodná, alebo v područí štátu
Inak sa nedá vysvetliť ani pochopiť to, že sa na ňu intenzívne presúvajú kompetencie, prikazuje sa jej, čo nové a ďalšie má financovať. A pritom zo svojej podstaty samostatný, správny celok, ktorý spravuje miestne záležitosti s prihliadnutím na všestranný rozvoj územia a potreby obyvateľov.
viac
22.04.2020
Samosprávy doplácajú na chod základných škôl milióny eur
Riaditeľ sekcie rezortných činností Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Zdenko Krajčír v relácii Samospráva tu a teraz v televízii Tablet TV konštatoval, že najväčšie problémy spôsobujú časté zmeny v legislatíve a financovanie.
viac
05.11.2020
ZMOS predstavil zásadné pripomienky k výnosu o rozdeľovaní výnosu dane
Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo rezortu školstva zásadné a pre samosprávu principiálne pripomienky k nariadeniu vlády o rozdeľovaní výnosu dane z príjmov územnej samospráve. Podľa združenia sa rezort školstva už 5 rokov prizerá na problémy namiesto toho, aby ich riešil.
viac
31.05.2021
ZMOS uplatnil 7 zásadných pripomienok k poslaneckej novele školského zákona
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo 7 zásadných pripomienok k poslaneckej novele školského zákona. Vzhľadom na zásadné nedostatky žiada stiahnutie tohto návrhu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %