Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
18.04.2024 08:55

ZMOS žiada dofinancovanie samospráv a dostupnú zdravotnú starostlivosť


Snímka z tlačovej konferencie pri príležitosti rokovania Rady ZMOS 17. apríla vo Zvolene. (Snímka ZMOS)


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) žiada od vlády dofinancovanie samospráv a zabezpečenie dostupnej zdravotnej starostlivosti pre ľudí. Na tlačovej konferencii ZMOS vo Zvolene to v stredu povedal jeho predseda Jozef Božik.


Dodal, že mestá a obce požadujú riešenie kompenzácií, ktoré sa týkajú výpadkov v súvislosti s podielovými daňami. „Dostalo nás to do stavu, že nevieme z hľadiska bežných výdavkov garantovať plnenie služieb v oblasti kompetencií, ktoré máme robiť v prospech občanov," objasnil. Uvedomuje si však, že situácia na Slovensku je vážna.

Pozitívom však podľa neho je, že ministerstvo financií akceptovalo požiadavky ZMOS. „Dosiahli sme to, že aspoň na čas, aj keď to nie je systémové opatrenie, sa uvoľnili pravidlá, ktoré sa týkajú rozpočtových pravidiel územnej samosprávy," spresnil. 

Požiadavku ZMOS podľa neho ministerstvo splní v priebehu apríla a najneskôr v máji. Tá sa týka vyplatenia zvyšku kompenzácie, ktorá sa postupne vypláca. „Je to 236 miliónov eur na tento rok z hľadiska výnosu dane z príjmov právnických osôb. Stále nám však chýba viac ako 500 miliónov eur," uviedol Jozef Božik. Doplnil, že celý rozpočet miest a obcí na Slovensku je 2,7 miliardy eur. Peniaze podľa neho chýbajú napríklad v oblasti dotácií, sociálnej politiky i školstva.

Čo sa týka zdravotnej starostlivosti, ZMOS sa chce v horizonte niekoľkých rokov vrátiť opäť k pevným bodom pohotovostí pre deti. „Potrebujeme na to viac personálu a aj inú legislatívu z hľadiska nových lekárov, ktorí budú vychádzať z fakúlt na Slovensku," poznamenal.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.07.2021
ZMOS žiada vládu, aby navrhla komplexné riešenie problémov s rómskymi komunitami
Primátori a starostovia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) žiadajú vládu o komplexné riešenia, ktoré majú pomôcť v situácii s marginalizovanými rómskymi spoločenstvami. Informovali o tom v piatok v Brezne primátori Brezna Tomáš Abel a Revúcej Július Buchta.
viac
29.07.2023
ZMOS: Optimalizácia siete nemocníc zhorší zdravotnú starostlivosť v regiónoch
ZMOS naďalej venuje veľkú pozornosť optimalizácii siete nemocníc, ktorá vo viacerých regiónoch Slovenska prinesie zhoršenie zdravotnej starostlivosti. Podľa slov svojho predsedu Jozefa Božika ešte do parlamentných volieb zvolá okrúhly stôl odborníkov v spolupráci s Asociáciou nemocníc Slovenska.
viac
19.08.2023
ZMOS žiada od vlády zodpovednejší prístup
Vláda SR by sa mala zodpovedne postaviť k príprave nového systému na podporu odídencov z Ukrajiny v mestách a obciach na Slovensku. Konštatuje to vo svojom vyhlásení predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik.
viac
08.04.2024
Dostupná zdravotná starostlivosť je jednou z najdôležitejších priorít
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) považuje dostupnú zdravotnú starostlivosť za jednu z najdôležitejších priorít. Pripravuje podpis Memoranda o spolupráci so Združením všeobecných lekárov pre dospelých SR, o.z.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %