Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
12.05.2022 01:30

ZMOS spúšťa naplno Digitálny reštart


Banner.


Združenie miest a obcí Slovenska koncom roka avizovalo novú aktivitu s názvom Digitálnyreštart. Ten nadväzuje na doterajšie aktivity, spája osvetu s riešeniami pre rozvoj samospráv a komfort obyvateľov.


Výzvy na zlepšenie pre mestá a obce, ktoré kopírujú reálne potreby, semináre a ukážky realizácií nájdu samosprávy na novej webovej stránke www.digitalnyrestart.sk.

Rýchla reakcia na reálnu potrebu

V rámci digitálneho reštartu nadväzujeme na doterajšie aktivity, ktoré pri pohľade do nedávnej minulosti hodnotíme ako užitočné riešenia. Združenie miest a obcí Slovenska s partnermi počas pandémie poskytlo samosprávam aj obyvateľom dve mimoriadne zaujímavé služby a to registračný systém Bookio a aplikáciu MOMky na dlani. Tieto služby počas celoplošného testovania, v priebehu 6 týždňov využilo 3, 2 milióna ľudí. V súvislosti s riešením utečeneckej krízy sme distribuovali 40 boxov s powerbankami v najvyťaženejších prihraničných oblastiach. Boli umiestnenie napríklad v telocvičniach, kde je málo zástrčiek na počet ľudí pre nabíjanie telefónov a ľudia nechcú nechať telefón len tak na zemi bez dozoru, alebo sa jednalo o nabíjacie stanice vhodné do exteriéru a to nabíjaním cez slnečnú energiu na miesta, kde nie je elektrina a ľudia si potrebujú nabiť telefón, napríklad na hranici, v blízkosti dobrovoľníkov. Systém funguje stiahnutím aplikácie, užívateľ si QR kód požičia powerbanku zadarmo. V spolupráci s Asociáciou hotelov a reštaurácií Slovenska sme bezplatne vytvorili systém pre jednoduché online umiestňovanie utečencov podľa preferencií a reálnych voľných kapacít, aby neprichádzalo ku kolízií všetko prebieha v reálnom čase online. Tento systém je v správe rezortu dopravy.

Spúšťame komplexné riešenia, ktoré sú potrebné

Striktný zákaz parkovania na chodníkoch začne na ostro platiť až v septembri 2023. Dovtedy je potrebné v mestách a obciach vyriešiť parkovaciu politiku. Zároveň vzniká tlak z EU na budovanie infraštruktúry nabíjacích staníc pre elektroautomobili. Zabúda sa ale na základný problém, že doteraz sa nepodarilo vyriešiť motiváciu občana nemať automobil, využiť verejnú dopravu, alebo akúkoľvek alternatívu. Preto sme spustili zdieľanú dopravu v 15 samosprávach a spúšťame v prvom meste kompletný dopravný hub v ktorom spojíme pre občana všetky druhy dopravy s princípom „door to door“, ktoré sa môžu medzi sebou  balíčkovať, či spájať s podujatiami. Mimoriadne zaujímavou aktivitou v rámci kompletného dopravného hubu bude rozmiestnenie elektronabíjačiek do miest a obcí, aby sme podporili aj budúcnosť dopravy a obyvatelia boli motivovaní kupovať si elektrické automobily či motorky.

V najbližšom období sa v rámci Digitálneho reštartu budeme orientovať aj na to, aby sme štatutárnym predstaviteľom miest a obcí poskytli špeciálnu aplikáciu, v ktorej budú k dispozícii mimoriadne dôležité informácie z legislatívy, eurofondov, činnosti Združenia miest a obcí Slovenska. Nebude chýbať ani detailný prehľad o termínoch legislatívnych povinností a mnohé iné dôležité informácie. Nadväzujeme tak aj na doterajší infolist, ktorým už viac ako 2 roky, každé pracovné ráno posielame informácie z rôznych oblastí dôležitých pre samosprávu na viac ako 8 500 emailových adries.

Okrem prinášania reálnych riešení sú súčasťou aj špeciálne semináre zamerané na spájanie technológií a verejných služieb, kde nebudú chýbať ani príklady dobrej praxe a transfer poznatkov.

Digitálny reštart nemá hranice

Tieto aktivity ZMOS predstavil v polovici týždňa na rokovaní primátorov a starostov zo Slovenska a Poľska v Rzesowe s veľkým záujmom o platformu a riešenia. Budúci mesiac bude táto agenda predstavená na podujatí v českom Mikulove, následne na konferencii v Maďarsku a súbežne na odborných sekcií Rady ZMOS podľa príslušného tematického zamerania. Digitálny reštart www.digitalnyrestart.sk má mimoriadne veľký potenciál v spájaní verejného sektora s privátnym, nakoľko v ekonomicky náročnom období je toto spojenie garanciou udržateľnosti a rozvoja, ktoré dokážu eliminovať očakávané negatívne dopady krízy.                          

Autor: (Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.09.2020
ZMOS: Štúdia k možnostiam alternatívneho financovania municipálneho rozvoja
Združenie miest a obcí Slovenska vypracovalo analytickú štúdiu zameranú na alternatívne financovanie municipálneho rozvoja.
viac
10.12.2020
Výzva úradu geodézie k aplikácii „Zoznam stavieb“
Združenie miest a obcí Slovenska obdržalo požiadavku na tlmočenie informácie Úradu geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky v súvislosti s doplnení informácií do aplikácie „Zoznam stavieb“.
viac
15.11.2021
Avizovaná daňová revolúcia menej pomôže a viac ublíži
Združenie miest a obcí Slovenska principiálne odmieta koncept daňovej revolúcie predstavený ministrom financií Igorom Matovičom.
viac
29.12.2021
ZMOS: Reprezentatívne prieskumy prinášajú úžitok
Združenie miest a obcí Slovenska počas končiaceho roka zrealizovalo 7 reprezentatívnych prieskumov. Ukazuje sa, že dáta získané prieskumami pomáhajú kvantifikovať postoje samospráv a naznačujú východiská pre mnohé problémy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %