Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
26.10.2021 03:10

ZMOS skúma realitu vodovodov a kanalizácií v samosprávach


Ilustračná snímka, zdroj: Voda-portal.sk


Združenie miest a obcí Slovenska realizuje prieskum, v ktorom sa orientuje na problematiku vodovodov a kanalizácií v samosprávach. Cieľom prieskumu je zmapovať reálnu situáciu v mestách a obciach z hľadiska obslužnosti územia s dôrazom na infraštruktúru vodovodov a kanalizácie.


 Od tohto reprezentatívneho prieskumu ZMOS očakáva získanie argumentov z hľadiska priamych skúseností samospráv na presadzovanie riešení, ktoré pomôžu odstrániť problémy v mnohých regiónoch a nastaviť parametre, kritérií a napokon aj nevyhnutné zmeny na zlepšenie situácie v mimoriadne problematickej oblasti.

ZMOS sa v prieskume primátorov a starostov napríklad pýta na technický stav vodovodov a kanalizácií, ale aj na to, či samosprávy majú nejaký úsek kanalizačnej siete ešte v rozostavanom stave. ZMOS sa tie zaujíma o to, akým spôsobom obyvatelia, podniky a organizácie na území samospráv, vrátane komunálu, zabezpečujú vyžitie alebo odvádzanie zrážkovej a spotrebovanej pitnej vody. Medzi otázkami nechýba ani tá, ktorá sa týka toho z akých finančných zdrojov by podľa mala byť podľa primátorov a starostov podporená výstavby kanalizácie, vodovodov a čističiek odpadových vôd v mestách a obciach. ZMOS tiež zaujíma v čom vidia štatutárni predstavitelia samospráv najväčšie problémy pri budovaní kanalizácie, vodovodov a čističiek odpadových vôd.

Prieskum začal dnes a potrvá do 30. novembra 2021 na reprezentatívnej vzorke 600 štatutárnych predstaviteľov miest a obcí. Súčasťou formulovaných záverov z prieskumu bude aj tzv. druhostupňové triedenie dát, aby sme poznali postoje starostov a primátorov podľa jednotlivých krajov a veľkostných kategórií obcí. Výsledky prieskumu budú podkladmi na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa.

Autor: (ts-ZMOS, Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.09.2020
Stúpla spotreba pitnej vody, aj produkcia odpadových vôd
Úrad pre reguláciu sieťových odvetví informuje, že minulý rok sme spotrebovali o 0,5 % pitnej vody viac ako v roku 2018. Produkcia odpadových vôd tým, medziročne vzrástla o 0,4 %.
viac
14.01.2021
Vyhlásenie ZMOS k zvukovej nahrávke z rokovania vlády SR
Združenie miest a obcí Slovenska reaguje na publikovanú zvukovú nahrávku z rokovania vlády SR.
viac
17.05.2021
ZMOS sa sústredilo na civilnú ochranu
Združenie miest a obcí Slovenska realizuje prieskum, v ktorom sa sústredilo na problematiku civilnej ochrany. Práve tá sa v ostatnom období ukázala ako zraniteľná s potrebou zásadných zmien.
viac
21.12.2021
ZMOS: Obec bez vody aj vodovodu
Z reprezentatívneho prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska vyplýva, že realita pri vodovodoch, kanalizáciách a čistiarňach odpadových vôd je horšia, ako pôvodné odhady.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %