Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
27.02.2024 11:05

ZMOS sa obracia na prezidentku so žiadosťou o podpísanie novely zákona


Ilustračná snímka, zdroj: lepsiezakony.sk


Združenie miest a obcí Slovenska žiada prezidentku Slovenskej republiky Zuzanu Čaputovú o čo najrýchlejšie podpísanie parlamentom schválenej novely stavebnej legislatívy.


Úpravy stavebného zákona, zákona o územnom plánovaní a zákona o výstavbe schválil parlament v skrátenom legislatívnom konaní. Ich hlavnou podstatou je odloženie účinnosti nového zákona o výstavbe o 1 rok.

„Lehota na podpísanie novely stavebnej legislatívy sa chýli ku koncu. Ak by nenadobudla účinnosť, a parlament by kvôli jarným prázdninám nedokázal do 1. apríla prelomiť veto pani prezidentky, vo výstavbe na celom Slovensku hrozí úplný chaos a zamrznutie všetkých procesov. Ak by pôvodne schválená stavebná legislatíva platila čo i len jeden deň, prijatá novela by už nemohla posunúť jej účinnosť a všetky procesy v povoľovaní stavieb v celej krajine by prešli do nových postupov, ktoré sú absolútne nepripravené. Znamenalo by to chaos, zmätok a zamrznutie výstavby na Slovensku, ktoré by už navyše boli nezvratné," povedal predseda ZMOS Jozef Božik.

ZMOS preto žiada prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby využila posledné hodiny lehoty na podpísanie zákona a novelu stavebnej legislatívy, ktorá má podporu samosprávy, podpísala, aby nadobudla účinnosť.

ZMOS pripomína, že novela stavebného zákona, čakajúca na podpis prezidentky, má plnú podporu samosprávy a jej organizácii a vytvára priestor počas najbližšieho roka odstrániť všetky chyby zákona o výstavbe, na ktoré poukazovala v minulosti aj samotná prezidentka. 

„Proti zákonu o výstavbe protestovali mimovládne organizácie, štátne orgány, aj samospráva. Odloženie jeho účinnosti o jeden rok vytvára priestor odstrániť chyby a vylepšiť zákon, s ktorým okrem niekoľkých developerov nesúhlasil takmer nikto. Ak však novela, ktorá odsúva jeho účinnosť jeden rok, nenadobudne účinnosť do 1. apríla, bude neskoro," dodal Jozef Božik.

ZMOS sa pritom obáva toho, že ak by prezidentka novelu zákona vetovala alebo nepodpísala, parlament sa do 1. apríla už nemusí stihnúť stretnúť a opätovne jej platnosť potrdiť.

 

Autor: Jozef Božik, predseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.03.2021
ZMOS požaduje zmeny v nastavení pomoci NRO
Združenie miest a obcí Slovenska víta novelizačné návrhy zákona o podpore najmenej rozvinutých regiónov v prospech objektívneho, efektívneho a flexibilného poskytovania regionálneho príspevku na podporu najmenej rozvinutých regiónov.
viac
22.07.2021
ZMOS uplatnil 170 pripomienok k stavebnej legislatíve
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo 170 pripomienok k návrhu stavebnej legislatívy, ktorý bol nanovo zaradený na medzirezortného pripomienkového konania.
viac
30.11.2021
ZMOS sa obrátil na hlavu štátu aj generálneho prokurátora
Združenie miest a obcí Slovenska koncom minulého týždňa principiálne odmietlo spornú poslaneckú novelu zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ktorá zo samospráv vytvára bezmocného sponzora.
viac
13.01.2022
Vládou schválená stavebná legislatíva nebolo správne rozhodnutie
Združenie miest a obcí Slovenska ako prvé združenie samospráv poukázalo na nedostatky pôvodného návrhu stavebnej legislatívy. Reagovalo zodpovedne a očakávalo seriózny prístup zo strany vlády. Preto jej rozhodnutie nepovažuje za správne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %