Štvrtok 09.05.2024
Dnes má meniny 
Roland
°C
28.11.2022 04:15

ZMOS poukázal na východiská rozvoja duálneho vzdelávania pre potreby komunálu


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vypracovalo analýzu, ktorá sa orientuje na problematiku duálneho vzdelávania a potrieb.


Do polroka od ukončenia štúdia majú absolventi duálu o 20 percent vyššie mzdy, menej ako polovičnú nezamestnanosť, odchádza ich výrazne menej pracovať do zahraničia a majú 1,5-násobne vyššiu mieru práce v odbore vzdelania ako stredoškolskí absolventi mimo duálneho systému. Informoval o tom ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

Zo stredoškolákov mimo duálneho systému pokračuje v štúdiu na vysokej škole 46 percent, pri absolventoch duálneho systému je to len približne jedno percento. Analytická štúdia ZMOS identifikovala hlavné závery a formulovala viaceré odporúčania.

ZMOS konštatuje, že výrazný pokles veľkosti populácie v aktívnom veku, a tým aj pracovnej sily dostupnej na regionálnych trhoch práce, môže výrazne oslabiť rozvoj miestnych ekonomík a spomaliť integračné ambície Slovenska a konvergenciu k prosperujúcim štátom. "Je urgentne potrebné zvyšovať vzdelanie a relevantnú kvalifikáciu pracovnej sily, privádzať odradené osoby na trh práce a zvyšovať mieru ekonomickej aktivity a zamestnanosti," uviedol ZMOS.

Podľa ZMOS-u systém duálneho vzdelávania nemá v súčasnosti dostatočne pozitívne renomé u verejnosti, čo môže obmedzovať jeho ďalší rozvoj. Poukázalo zároveň na to, že systém duálneho vzdelávania prináša množstvo výhod, tak pre zamestnávateľov, ako aj pre absolventov a celú ekonomiku. "Praktickými a neustálymi krokmi je potrebné zvyšovať kvalitu nastavenia a renomé systému duálneho vzdelávania," uviedol ZMOS.

Zo štúdie vyplýva, že monitorovanie uplatnenia absolventov stredných odborných škôl je kľúčovým predpokladom ďalšieho rozvoja systému duálneho vzdelávania. ZMOS poukazuje aj na vytvorenie systému sledovania uplatnenia absolventov s jednoduchou pochopiteľnosťou výsledkov pre verejnosť.

Združenie upozornilo, že dopyt po stredoškolákoch klesá a bude klesať aj v budúcnosti, zároveň sa však ich nedostatok zintenzívňuje. Uviedlo i to, že približne každé piate pracovné miesto si vyžaduje stredoškolského absolventa strojárstva alebo obchodu. Absolventi v budúcnosti nepokryjú ani polovicu dopytu v týchto oblastiach. Podľa ZMOS je potrené zahrnúť regionálne stratégie ľudských zdrojov do plánov výkonov škôl.

Analytická štúdia bola spracovaná v rámci národného projektu Podpora kvality sociálneho dialógu. Je prístupná na webstránke ZMOS.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2016
Nové perspektívy v medzinárodnej spolupráci
Spolupráca slovenských miest a regiónov so zahraničnými partnermi so sebou prináša výhody pre samosprávy, ich obyvateľov aj lokálnu ekonomiku.
viac
02.12.2016
Spoločenská zodpovednosť a duálne vzdelávanie
Štátny inštitút odborného vzdelávania zorganizoval workshop, ktorý bol zameraný na spoločenskú zodpovednosť a duálne vzdelávanie. Teda na dva piliere, ktoré sú úzko spojené s transformačnými procesmi, ktoré nás sprevádzajú už 27 rokov.
viac
13.04.2021
ZMOS začína s analýzou PPP v komunále
Združenie miest a obcí Slovenska má vytvorený expertný tím, ktorý sa najbližších šesť mesiacov bude venovať analýze PPP z hľadiska využitia v mestách a obciach.
viac
18.03.2022
ZMOS pracuje na analytickej štúdii k odbornému vzdelávaniu a potrebám samosprávy
Združenie miest a obcí Slovenska spracováva ďalšiu analytickú štúdiu. Aktuálna sa sústredila na odborné vzdelávanie a potreby samosprávy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %