Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
06.03.2024 03:45

ZMOS chce zachovať čo najviac detských ambulantných pohotovostí, vedie rokovania


Snímka zdroj: trnava-vuc.sk


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) chce zmenu vyhlášky k redukcii siete detských ambulantných pohotovostí. Snaží sa o zachovanie pohotovostí v čo najväčšom počte a dostupnej vzdialenosti pre rodičov.


V tejto veci sa predseda ZMOS Jozef Božik stretol s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Dolinkovou (Hlas-SD). Rokujú aj s pediatrami v regiónoch. TASR o tom informovali zo združenia.         

"Jozef Božik rokoval so súčasnou ministerkou zdravotníctva vo veci možnej revízie predmetnej vyhlášky s tým, že ZMOS predrokuje v dotknutých regiónoch, ktorých sa aktuálne týka zánik pevných bodov ambulantnej pohotovostnej služby (APS), s pediatrami ochotu, v prípade zachovania ambulantnej pohotovostnej služby personálne zabezpečiť fungovanie takejto ambulancie, to je garanciu zo strany konkrétnych pediatrov slúžiť v danej ambulancii do 20.00 h," priblížilo združenie.         

Na viacerých miestach Slovenska preto aktuálne prebiehajú rokovania s pediatrami za účasti primátorov a starostov. Po zosumarizovaní potrebných podkladov chcú Božik a členovia odbornej sekcie zdravotníctva pri Rade ZMOS rokovať s rezortom zdravotníctva.         

Sieť detských ambulantných pohotovostí sa má v troch fázach zredukovať. V prvej fáze zaniklo šesť pohotovostí, ktoré nemali prevádzkovateľa. Ďalších desať bodov APS má byť vypustených od júla 2024. Tretia fáza, ktorá sa má týkať piatich bodov APS, je naplánovaná od novembra 2024.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.10.2023
Petíciu proti zrušeniu detskej pohotovosti v Šali podpísalo vyše 4700 ľudí
Mesto Šaľa odovzdalo ministerstvu zdravotníctva petíciu proti zrušeniu šalianskej detskej pohotovosti. Ako uviedla radnica, petičné hárky podpísalo 4736 ľudí.
viac
11.03.2024
Pediatri reagujú na snahu ZMOS zachovať čo najviac pohotovostí
Základným motívom legislatívy k redukcii siete detských ambulantných pohotovostí je zachovanie dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Deklarovala to Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti Slovenskej lekárskej spoločnosti.
viac
14.03.2024
Dolinková chce zorganizovať stretnutie k sieti detských ambulantných pohotovostí
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková plánuje zorganizovať stretnutie v súvislosti s vyhláškou k redukcii siete detských ambulantných pohotovostí. Kroky avizovala v reakcii na snahu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) zachovať čo najviac pohotovostí.
viac
27.03.2024
Téma dňa: 15 detských pohotovostí skončí
Zániku 15 detských pohotovostí bola venovaná relácia Téma dňa Televízie TA3, do ktorej prijal pozvanie aj predseda Združenia miest a obcí Slovenska a primátor Partizánskeho Jozef Božik.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %