Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
19.05.2018 11:45

Žilina ožije Staromestskými slávnosťami


Ilustračný výrez plagátu


Bohatý kultúrny program, trhy ľudových remeselníkov, vystúpenia umelcov, výstavy a súťaže. To všetko ponúkne od štvrtka 31. mája do soboty 2. júna 2018 24. ročník Staromestských slávností, ktoré sa počas svojej histórie zaslúžene stali najväčšou a najočakávanejšou udalosťou.


Svedčí o tom i z roka na rok vyššia návštevnosť. Slávnosti si získali srdcia nielen každého Žilinčana, ale i návštevníkov mesta. Aj tento rok sa môže Žilina tešiť na skvelých interpretov a zaujímavé sprievodné podujatia.

Na pódiách Mariánskeho a Hlinkovho námestia vystúpia počas trojdňového maratónu slovenské i zahraničné kapely, speváci, folklórne súbory, návštevníci si budú môcť vychutnať čaro veľkých bigbendov, zaznie cimbal, blues i rock and roll. Svoju činnosť predstavia obyvateľom mesta tiež materské školy, základné umelecké školy a centrum voľného času.

Námestie Andreja Hlinku bude aj v tomto roku patriť interpretom z rockovejšej hudobnej scény a fanúšikovia džezových, bluesových či etno skupín si prídu na svoje zase na Mariánskom námestí. Medzi headlinermi 24. Staromestských slávností sa objavia napríklad Horkýže Slíže, Arzén, Peter Bič Project, Tublatanka, Para, Zuzana Smatanová, Hrdza či Billy Barman. „Staromestské slávnosti napíšu v tomto roku už svoju 24-ročnú históriu. Stali sa zásadnou a neodmysliteľnou kultúrnou udalosťou nášho mesta. Verím, že si v programe aktuálneho ročníka Staromestských slávností každý nájde to, čo obľubuje. Srdečne pozývam všetkých Žilinčanov a návštevníkov nášho mesta, aby zavítali na prelome mesiacov do centra Žiliny a vychutnali si tohtoročné slávnosti tak, ako sa patrí,“ povedal žilinský primátor Igor Choma, ktorý nad podujatím prevzal záštitu. Slávnostné otvorenie Staromestských slávností bude vo štvrtok na Hlinkovom námestí o 15.30 hod. Otvorenie bude venované novej stálej expozícii „Bábky v podkroví“, ktorá bude inštalovaná v Rosenfeldovom paláci. Slávnostný sprievod vyráža už o 14.30 hod. a na Mariánskom námestí bude mať niekoľko divadelno-hudobných zastávok.

Sprievodnými podujatiami bude Deň detí v Sade SNP, literárna, výtvarná a dejepisná súťaž pre deti Žilina - moje mesto, vedomostná súťaž Poznaj svoje mesto, ako aj XXIII. slávnostná akadémia Zboru Žilincov. Počas celých Staromestských slávností bude v prevádzke Zelená zóna, s heslom „triedime na Staromestských“, Na Námestí A. Hlinku budú môcť návštevníci dostať pol litra nápoja za pol metra vyzbieraných plastových pohárov v označenom stánku. Okrem akcie „POL LITRA ZA POL METRA“ je pre ekologicky zmýšľajúcich návštevníkov v tomto stánku pripravených niekoľko súťaží.

Návštevníkom slávností vychádzajú v ústrety Dopravný podnik mesta Žilina a SAD, ktorí vypravia v dňoch konania Staromestských slávností mimoriadne večerné spoje v rámci mesta ako aj do okolitých obcí.

Viac informácií a podrobný program nájdete na: www.staromestske-slavnosti.sk.

Autor: Barbora ZIGOVÁ, hovorkyňa mesta


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.05.2016
Staromestské slávnosti v Žiline opäť ponúknu pestrý program
Mesto Žilina pozýva na XXII. ročník Staromestských slávností, ktoré sa budú konať 26. - 28. mája.
viac
14.05.2019
Deň rodiny v Budatínskom parku už tento víkend
Žilinský samosprávny kraj sa i tento rok pripojí k oslavám, ktoré sa konajú po celom svete pri príležitosti Svetového dňa rodiny vyhláseného Organizáciou spojených národov. Deň rodiny s atraktívnym programom bude v areáli Budatínskeho hradu v nedeľu 19. mája.
viac
02.06.2020
Deň detí oslávili aj malí pacienti v nemocnici
Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline ani tento rok nezabudla na Medzinárodný deň detí.
viac
16.11.2023
Žilinská nemocnica si pripomína Svetový deň predčasne narodených detí
Žilinská nemocnica si 17. novembra každoročne pripomína Svetový deň predčasne narodených detí. Nedonoseným bábätkám, ktoré prichádzajú na svet pred 37. týždňom tehotnosti, poskytuje starostlivosť novorodenecké oddelenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %