Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
13.10.2023 07:50

Žiarsky jarmok prináša remeselnú uličku i tvorivé dielne


Ilustračná snímka, zdroj: mesto Žiari nad Hronom


V Žiari nad Hronom sa vo štvrtok (12. 10.) začal tradičný Žiarsky jarmok, ktorého súčasťou sú tento rok i župné trhy. Návštevníci sa môžu tešiť aj na folklórny program, remeselnú uličku či tvorivé dielne.


Podujatie si v meste vyžiadalo i dopravné obmedzenia. Na svojej oficiálnej webovej stránke o tom informovala samospráva.         

Žiarsky jarmok sa vo štvrtok večer začal hudobným programom na Svätokrížskom námestí, následne sa podujatie rozšíri počas piatka (13. 10.) a soboty (14. 10.) i do ulíc mesta či Svätokrížskeho domu. Vo Svätokrížskom dome sa v rámci jarmoku uskutočnia aj župné trhy, svoje výrobky tam bude predávať 16 lokálnych producentov. Súčasťou jarmoku bude opäť aj remeselná ulička.         

"Opäť sa nachádza na konci Ulice Š. Moysesa, pri bývalej lesáckej bytovke. V rámci nej budú svoje výrobky predstavovať a predávať vareškári, hrnčiari či drotári. Tvorivé dielne, ktoré sa predtým v tejto uličke nachádzali, sa presunú do Svätokrížskeho domu, ktorý sa obohatí aj o rôzne vystúpenia, ktoré budú prebiehať na pódiu," priblížilo mesto s tým, že tvorivé dielne budú zamerané na prácu s kožou, vyšívanie krivou ihlou, zdobenie perníkov či drotárstvo.         

Obyvatelia a návštevníci Žiaru nad Hronom sa musia pripraviť aj na dopravné obmedzenia. Pre cestnú premávku bude od štvrtka do soboty uzavreté Svätokrížske námestie i ulice Hviezdoslavova, Š. Moysesa, a A. Kmeťa. Obmedzenia sa budú týkať aj mestskej hromadnej dopravy.         

Žiarsky jarmok patrí k najväčším v Banskobystrickom kraji, vlani ho navštívilo približne 20.000 ľudí. V Žiari nad Hronom sa organizuje od 90. rokov minulého storočia a nadväzuje na tradičné svätokrížske jarmoky, ktoré sa konali v niekdajšom Svätom Kríži od 14. storočia.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.05.2016
Mesto akceptovalo požiadavky obyvateľov sťažujúcich sa na jarmok
Žiarska samospráva sa rozhodla vyjsť v ústrety nespokojným obyvateľom, ktorí nedávno iniciovali petíciu za presťahovanie žiarskeho jarmoku do inej lokality.
viac
03.10.2016
Počas jarmoku ukážu zrekonštruovanú časť Svätokrížskeho domu
Koncom týždňa sa v Žiari nad Hronom uskutoční tradičný jarmok. Počas jeho konania si budú môcť domáci ale aj návštevníci prezrieť aj hospodársku časť Svätokrížskeho domu, ktorú sa mestu podarilo tento rok zrekonštruovať.
viac
28.11.2019
Prvé vianočné stánky otvoria v centre mesta už tento piatok
Centrum Žiaru nad Hronom bude aj počas tohtoročného adventu patriť vianočným trhom. Tie budú tento rok od 16. do 23. decembra. V predstihu však budú otvorené stánky s občerstvením.
viac
13.06.2020
Repliky dobového nábytku prídu do kaštieľa až z ďalekej Číny
Žiarsky biskupský kaštieľ aktuálne pripravujú na sprístupnenie verejnosti. Mesto tam sťahuje expozície aj pamätnú izbu Štefana Moysesa, s ktorým je táto historická pamiatka spätá.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %