Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
20.07.2020 01:50

Zberateľov poteší suvenírová bankovka s motívom Medeného hámra


Eurobankovka s Pamätníkom SNP.


Práca v Medenom hámri, kde sa vykúvali rôzne polotovary a predmety dennej potreby, sa stala námetom suvenírovej bankovky, ktorej predaj spustia tento týždeň v Banskej Bystrici.


Bankovka pripomína 525. výročie založenia Thurzovsko-fuggerovskej spoločnosti so sídlom v Banskej Bystrici, ktorej základom bol Banskobystrický mediarsky podnik. Najvýznamnejšou zložkou podniku sa stal spomínaný závod Medený hámor. Prácu v Medenom hámri zachytil aj slovenský maliar Dominik Skutecký a práve jeden z jeho obrazov sa stal aj motívom výročnej bankovky.

Bankovky začnú predávať v piatok 24. júla od 9.00 h pred Radnicou na Námestí SNP v Banskej Bystrici. V ďalších dňoch bude dostupná v Turistickom informačnom centre na Ulici 29. augusta, ako aj v informačnom centre na Námestí SNP.

„Zaujímavosťou je, že bankovky sú v troch prevedeniach – v pôvodnom dizajne, v novom dizajne a v dizajne s prítlačou Anniversary 2020. Bankovky v pôvodnom dizajne sú posledné tohto druhu a ďalšie emisie eurosuvenírových bankoviek budú už len v novej grafike,” priblížila vedúca Turistického informačného centra Marta Mlíchová.

Dodala, že zberatelia si budú môcť svoje zbierky doplniť aj o mince s motívom tohto výročia, a to v troch farebných vyhotoveniach - zlatá, strieborná a bronzová. Na lícovej strane je vyobrazený portrét Jakuba Fuggera Boháča a na rube erb mesta Banská Bystrica.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.08.2019
Zber komunálneho odpadu v Banskej Bystrici čakajú zmeny a novinky
V prvý augustový deň oficiálne preberá v meste Banská Bystrica službu zberu komunálneho odpadu spoločnosť Marius Pedersen. "Nová zmluva je podpísaná na desať rokov a prináša mnohé novinky s moderným a inovatívnym prístupom," informovala hovorkyňa mesta Dominika Smoleňová.
viac
18.02.2020
Komárňanská pevnosť bude zvečnená na nulovej zberateľskej eurobankovke
Mesto Komárno sa v tomto roku zapojí do konceptu turistických nulových eurobankoviek, ktorých zámerom je zviditeľnenie pamiatok.
viac
22.08.2020
Petržalka vyhlásila verejnú zbierku školských pomôcok
Bratislavská Petržalka spúšťa od pondelka (24. 8.) verejnú zbierku školských pomôcok pre deti zo sociálne slabších rodín.
viac
16.11.2020
Prešov má novú "exkluzívnu" zberateľskú bankovku
V prešovskom mestskom informačnom centre sa dá od piatka 13. novembra nájsť nová zberateľská eurobankovka. Jej motívom je podobizeň slovensko-amerického bankára zo Šariša Michala Bosáka a podľa radnice ide o "exkluzívnu zberateľskú záležitosť".
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %