Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
14.10.2022 12:35

Záujem o stavbu domov je veľký, miesta na stavanie je ale málo


Ilustračná snímka.


V obci Ostrá Lúka v okrese Zvolen evidujú v uplynulých rokoch zvýšený záujem o stavbu rodinných domov. Dedina so známym a aktuálne aj zrekonštruovaným kaštieľom Ostrolúckych láka najmä svojimi výhľadmi do údolia rieky Hron i pokojným životom v lone prírody.


"Nie je snáď mesiac, aby sa nám neozval niekto so záujmom o kúpu domu či pozemku," hovorí starosta Juraj Jelok. Obec už ale vlastné pozemky na stavbu rodinných domov nemá a aj takých, ktoré by predali súkromní vlastníci, je už v katastri málo. "Aktuálne sme ale v územnom pláne schválili vznik zóny pre individuálnu výstavbu v časti, kde kedysi hospodárilo poľnohospodárske družstvo," približuje situáciu starosta. Vzniknúť by tam malo približne 15 rodinných domov.

Nedávno poslali na Environmentálny fond aj žiadosť o miliónovú dotáciu na rozšírenie existujúcej čistiarne odpadových vôd (ČOV), ktorá by po výstavbe zvýšila svoju kapacitu takmer dvojnásobne, a tak by pomohla aj novostavbám.

V Ostrej Lúke sa za uplynulú dekádu v lokalite pri futbalovom ihrisku postavilo asi 15 rodinných domov, ďalších desať je ešte rozostavaných. Už postavené domy priniesli do obce približne 30 nových obyvateľov. Od roku 2010 sa tak ich počet zvýšil asi o desať percent na súčasných 320. Starosta by bol spokojný, keby nie v tak ďalekej budúcnosti dosiahla obec aspoň počtu 500 obyvateľov. To však bez ďalšieho rozšírenia podmienok pre novostavby nepôjde.

Podľa Jeloka aj názory obyvateľov na rozširovanie obce sa rôznia. "Jedni by chceli, aby sme už počty prichodiacich nezvyšovali a zachovali si charakter malej dediny, iní, najmä mladší obyvatelia, by zase privítali viac možností na spoločenské vyžitie a ďalšiemu príchodu obyvateľov sa nebránia," uzatvoril.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.08.2019
Obec Ostrá Lúka predala kaštieľ, nový majiteľ chce doň vrátiť históriu
Kaštieľ v Ostrej Lúke v okrese Zvolen je už v rukách súkromného vlastníka. Obec rozhodnutím obecného zastupiteľstva pred niekoľkými týždňami rozhodla po viac ako dvojročnom úsilí o predaji svojho 5/6 podielu fyzickej osobe z Bratislavy za 250-tis. eur.
viac
03.08.2022
Mesto začalo s výstavbou troch bytových domov
Tri bytové domy so 70 nájomnými bytmi bežného štandardu začalo v uplynulých dňoch stavať mesto Vranov nad Topľou.
viac
31.10.2022
Bývalý ovčín v susedstve kaštieľa prestavajú na kultúrne centrum
V Ostrej Lúke v okrese Zvolen sa po nedávnej obnove kaštieľa Ostrolúckych dočká rekonštrukcie aj susedná budova bývalého ovčína. Objekt kedysi spravovali zamestnanci štátnych majetkov, dnes ho vlastní obec.
viac
23.08.2023
Investor chce na západe Žiaru nad Hronom vybudovať novú štvrť s rodinnými domami
Na západnom okraji mesta Žiar nad Hronom by mohla vzniknúť nová štvrť s rodinnými domami. Pri ceste vedúcej do susednej obce Lovča chce developer vybudovať inžinierske siete a infraštruktúru pre viac ako stovku stavebných pozemkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %