Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
08.02.2021 03:00

Zatiaľ nie je známe, či sa budova bývalej školy dočká obnovy


Na snímke budova bývalej školy v historickej časti Detvy. Snímka zdroj: (tasr).


Zatiaľ nie je známe, či sa budova bývalej školy v historickej časti Detvy dočká obnovy. Viaceré staré domy v tejto lokalite sú obnovené alebo ich obnovujú, zničená poschodová stavba však dlhodobo chátra.


„Budova bývalej školy je vo vlastníctve mesta Detva a v správe Kultúrneho centra Andreja Sládkoviča. Priestory v nej sú prenajaté. Mesto plánuje rekonštrukciu tejto budovy, na ktorú chce získať finančné prostriedky z fondov Európskej únie,“ reagoval primátor Detvy Ján Šufliarský na otázku, či ju čaká rekonštrukcia alebo nie.

V súčasnosti sú v ňom nájomníci, ktorí prenajímajú svoje služby obyvateľom mesta. Sídli tu napríklad Dom umenia Arteska, prevádzka Slovenskej pošty a aj súkromný podnikateľ. V minulosti v nej bola napríklad mestská knižnica a prechodne tam sídlilo Podpolianske múzeum, ktoré sa presťahovalo. To od roku 2014 sídli v historickej časti mesta na Námestí SNP v obnovenej budove bývalého Obecného úradu v Detve.

V jeho blízkosti je aj vynovené sídlo detvianskych dobrovoľných hasičov. Budova zbrojnice bola v minulosti charakteristická svojou drevenou vežou, ktorá sa na starých fotografiách týčila po boku kostolnej veže. Modernizácia budove vežu vrátila, postavili ju do výšky 10,5 metra a opäť slúži na sušenie hadíc. „Súčasťou prác bola rekonštrukcia strechy, budova dostala nové okná, dvere, dlažby, zateplené je podkrovie,“ vymenoval primátor.

Medzi zbrojnicou a Podpolianskym múzeum je ešte jeden dom, v ktorom bolo kedysi pohostinstvo. „Budova vedľa hasičskej zbrojnice je v súkromnom vlastníctve a o jej súčasnom využití nemáme informácie,“ poznamenal Šufliarský.

Novú tvár dostáva aj jedna z najvýznamnejších a najhodnotnejších stavieb v meste, v ktorej bola kedysi bryndziareň. Historický Vagačov dom oproti Podpolianskemu múzeu je pred dokončením. V obnovených priestoroch bude aj múzeum venované rodine Vagačovcov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.02.2020
Košický kraj pokračuje v obnove budov stredných škôl
V roku 2020 chce župa do rekonštrukcie škôl a výstavby športovísk investovať takmer 11 miliónov eur.
viac
04.12.2020
B. Bystrica obnoví ďalšiu MŠ z nórskych fondov
Obnovy sa už čoskoro dočká i Materská škola (MŠ) na Šalgotarjánskej ulici na banskobystrickom sídlisku Fončorda.
viac
15.01.2021
Židovská škola bude po rekonštrukcii centrom pre vzdelávanie a kultúru
Mesto Levice zrekonštruuje národnú kultúrnu pamiatku - bývalú židovskú školu v centre mesta. Financie na rekonštrukciu získala samospráva z nórskych fondov, informoval o tom primátor Ján Krtík.
viac
03.02.2021
Stavebné práce na obnove polikliniky v Detve ukončili
Stavebné práce na obnove polikliniky v Detve sú ukončené. Uviedol to hovorca mesta Detva Milan Suja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %