Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
29.02.2024 12:10

Zástupcovia malých obcí rokovali v Janovej Lehote


Ilustračná snímka (Zdroj: ZMOS)


V rámci Komory obcí Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) sa uskutočnilo rokovanie zástupcov malých obcí do 500 obyvateľov, ktorých nominovalo 62 regionálnych združení miest a obcí naprieč Slovenskom.


Rokovanie sa uskutočnilo pod vedením podpredsedníčky ZMOS a predsedníčky Komory obcí Boženy Kováčovej a za účasti predsedu ZMOS Jozefa Božika.

„Na Slovensku máme približne 1100 obcí do 500 obyvateľov, ktoré majú svoje špecifické potreby. V porovnaní s väčšími samosprávami vnímajú každé opatrenie vlády, ktoré má negatívne vplyvy na kompetencie a rozpočty obcí citlivejšie. Aj tieto samosprávy vykonávajú všetky kompetencie bez rozdielu na ich veľkosť podľa počtu obyvateľov a zabezpečujú služby pre svojich občanov. Tieto samosprávy sú súčasťou ZMOS a preto sme zorganizovali rokovanie malých obcí do 500 obyvateľov tak, aby bolo zastúpené každé jedno zo 62 regionálnych združení ZMOS naprieč Slovenskom, s výnimkou regionálnych združení, ktoré takéto obce nemajú,“ uviedol predseda ZMOS Jozef Božik na margo rokovania malých obcí.

Na rokovaní malých obcí v rámci komory obcí sme sa venovali niekoľkým témam dôležitým pre tieto samosprávy. Nastaveniu financovania tak, aby z roka na rok tieto obce neriešili problém prežitia. Témou rokovania aj za účasti pozvaných hostí z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny a Komory opatrovateliek bola sociálna oblasť a opatrovateľská služba. 

Zástupcovia malých obcí prediskutovali aktuálnu tému v nadväznosti na pripravovanú výzvu z Plánu obnovy a odolnosti SR Centrá zdieľaných služieb, zdieľanie výkonu služieb a výhody takejto spolupráce za účasti predsedu Sekcie verejnej správy Rady ZMOS a starostu Jesenského Gabriela Mihályiho.

Témou spoločného rokovania boli aj problematika miestnych akčných skupín a eurofondov. K problematike eurofondov informovali pozvaní hostia z Regionálneho centra MIRRI v Banskobystrickom kraji.

Témou rokovania zástupcov malých obcí boli aj aktivity a iniciatívy ZMOS, ktoré reprezentuje 95% všetkých miest, obcí a mestských častí. „Stretnutie potvrdilo, že sme jednotná organizácia s obrovskou silou v území a preto je našou veľkou zodpovednosťou prinášať kvalitné služby pre občanov. Obec poskytuje 70% verejných služieb pre svojich obyvateľov a preto musí mať adekvátne postavenie a financovanie,“ dodal predseda ZMOS Jozef Božik.

O záveroch z rokovania stretnutí malých obcí bude informovať podpredsedníčka ZMOS a predsedníčka Komory obcí ZMOS a Božena Kováčova na rokovaní Komory obcí, ktoré je naplánované na 16. apríla 2024 vo Zvolene.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.09.2017
Systém informatizácie by mal na celom Slovensku fungovať do piatich rokov
Princíp jedenkrát a dosť v oblasti informatizácie na úradoch by mal v súčasnosti platiť v Slovenskej republike už v 2100 mestách a obciach. V priebehu ďalších piatich rokov by to malo byť na území celého Slovenska. Uviedol to na tlačovej konferencii ZMOS výkonný podpredseda Milan Muška.
viac
03.07.2018
Premiér: Sme pripravení upraviť prerozdeľovací koeficient pre malé obce
Vláda aj Ministerstvo financií SR sú pripravené upraviť prerozdeľovací koeficient tak, aby z toho profitovali aj menšie obce. Závisí to však od dohody Združenia miest a obcí Slovenska. Na výjazdovom rokovaní vlády v Medzilaborciach to pre novinárov povedal premiér Peter Pellegrini.
viac
18.08.2020
Návratná finančná výpomoc
Ministerstvo financií Slovenskej republiky predkladá na rokovanie vlády Slovenskej republiky materiál „Návrh na poskytnutie návratných finančných výpomocí obciam a vyšším územným celkom na kompenzáciu výpadku dane z príjmov fyzických osôb v roku 2020“.
viac
26.08.2020
Predseda ZMOS sa v Šahách stretol so starostami
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger sa v utorok 25. augusta 2020 zúčastnil na zasadnutí Združenia obcí a miest Hontiansko Poipeľského regiónu, ktoré sa uskutočnilo v priestoroch Mestského úradu v Šahách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %