Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
22.02.2022 08:00

Z Mayer šachty má byť montánne múzeum


Na snímke stará Mayer šachta v terajšej podobe v obci Hodruša-Hámre. Snímka zdroj: (tasr).


V Hodruši-Hámroch v okrese Žarnovica pripravujú projekt rekonštrukcie starej Mayer šachty a jej premenu na montánne múzeum. Žiadosť o grant na dofinancovanie projektovej dokumentácie podala tamojšia obecná samospráva na Ministerstvo kultúry SR.


„My sme už v spolupráci s Univerzitou Komenského v Bratislave a s odborníkom na bane a ich históriu v Hodruši-Hámroch Richardom Kaňom urobili pred časom prieskum a zhotovili podklady, ktoré slúžia ako podpora pre našu žiadosť,“ uviedol starosta Jozef Uram.

Mayer šachta bola kedysi súčasťou Dolnohodrušského banského závodu. Jej hĺbka je 108 metrov. Pôvodnú šachtu začali hĺbiť ešte v roku 1805. Areál tvoria dva objekty – menšia strojovňa a samotná budova šachty s ťažnou vežou, ktorú vyrobili železiarne v Podbrezovej v 20. rokoch minulého storočia. Elektrický ťažný stroj bol vyrobený továrňou Karola Kachelmana vo Vyhniach v roku 1908. Komplex okolo šachty Mayer predstavuje najzachovalejšie ťažné zariadenie z prvej polovice 20. storočia v štiavnickej oblasti nenarušené výraznejšími dodatočnými prestavbami. Aj preto je národnou kultúrnou pamiatkou a celý areál bol zapísaný do zoznamu súčastí svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

„Na prízemí šachty s ťažobnou vežou by malo byť spomínané múzeum zamerané na montánnu turistiku a na poschodí spoločenská miestnosť, ktorou obec doteraz nedisponuje,“ priblížil zámer Uram. Náklady na rekonštrukciu odhaduje na takmer jeden milión eur.

Obec Hodruša-Hámre, podobne ako susedná Banská Štiavnica či Kremnica, je jedným zo slovenských miest, kde sa v minulosti vo veľkom dolovali rudy s obsahom vzácnych kovov. V súčasnosti je táto obec jedinou na Slovensku, kde pretrváva ťažba rúd s obsahom zlata.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.02.2020
Nech chodníky ožijú
Program Živé chodníky podporí na jar 2020 obnovu a opravu značenia na turistických a cykloturistických trasách, ako aj obnovu studničiek v ich blízkosti. Program, ktorý podporuje Nadácia Ekopolis a značka Horalky od Sedity, už dvanásť rokov napomáha turistickej a cykloturistickej infraštruktúre.
viac
28.10.2021
Mesto plánuje zmodernizovať Hontianske múzeum
Mesto Šahy pripravuje modernizáciu Hontianskeho múzea. Radnica plánuje projekt financovať z fondov Európskej únie.
viac
06.02.2023
Obnova severného krídla barokového kaštieľa na hrade pokračuje
Obnova severného krídla hradu Modrý Kameň vo Veľkokrtíšskom okrese pokračuje, v súčasnosti sa robia stavebné práce v interiéri. Potvrdila to Dáša Ďuríková z hradu Modrý Kameň, ktorý je sídlom Múzea bábkarských kultúr a hračiek Slovenského národného múzea (SNM).
viac
22.02.2023
Viac ako storočnú budovu prestavajú na múzeum
Viac ako storočnú budovu v centre obce Spišská Teplica neďaleko Popradu prestavajú na múzeum.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %