Utorok 07.05.2024
Dnes má meniny 
Monika
°C
24.07.2023 08:25

Z geotermálneho vrtu by mohlo teplo čerpať 1500 domácností i školy


Ilustračná snímka.


Teplo z geotermálneho vrtu v Kežmarku by mohlo využiť až 1500 domácností i škola v blízkosti, ako aj materské školy.


Uviedol to primátor mesta Jána Ferenčák s tým, že ak všetko pôjde podľa plánu, vrt na sídlisku Juh za základnou školou a bytovkou na Levočskej ulici napoja na štyri kotolne centrálneho zdroja tepla.

"Plánovanú hĺbku 2,5 kilometra sme v Kežmarku dosiahli v máji 2022 a potom sa prešlo k očisťovaniu a oživovaniu vrtu," priblížil Ferenčák. S prácami sa začalo vo februári minulého roka a odhadované náklady sú na úrovni troch miliónov eur. Po realizácii a kolaudácii vrtu bude celé okolie zrevitalizované a pribudne pri ňom vonkajšie cvičisko s lavičkami, stojany na bicykle a informačná tabuľa o význame diela pre komunitu.

Mesto Kežmarok sa pôvodne plánovalo do projektu pustiť samo. Založilo firmu a tím odborníkov sa pustil do prípravy podkladov vrátane prepočtov vykurovacieho potenciálu pri rôznej intenzite získaného tepla a rôznej výdatnosti zdroja. Na samotný vrt však podľa primátora chýbali peniaze.

"Navyše, v Kežmarku nie je nijaký iný prieskumný vrt, ktorý by slúžil ako garancia, že projekt bude úspešný. Finančnú podporu sme preto nemohli získať z banky ani od štátu. Východiskom neboli ani európske zdroje. Geologický prieskum s cieľom zistenia výdatnosti geotermálneho ložiska v súčasnosti nepatrí medzi oprávnené výdavky, takže naň nie je možné žiadať eurofondy," skonštatoval Ferenčák.

Slovenské zákony však podľa neho ako geologický prieskum definujú každý prvotný geotermálny vrt, ktorého úspešnosť sa ukáže až po odvŕtaní a hydrodynamickej skúške. Napriek nepriaznivým okolnostiam sa samospráve podarilo v spolupráci so súkromným investorom vrt zrealizovať.

Zhotoviteľom je slovensko-maďarské konzorcium firiem Rotaqua Kft. a Rhodes Slovakia. Plánovaná hĺbka vrtu je 2500 metrov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.05.2016
O geotermálny vrt majú záujem Američania
O Teriakovce v okrese Prešov má záujem americký investor. Láka ho tu horúca slaná voda v útrobách zeme.
viac
24.08.2019
Na geotermálny vrt pre akvapark má ísť 2,3 milióna eur, rozhodnú poslanci
Zamýšľaným projektom akvaparku v Čižaticiach blízko Košíc sa budú zaoberať poslanci Košického samosprávneho kraja (KSK) na zasadnutí v pondelok 26. augusta.
viac
07.02.2022
Začali sa práce na geotermálnom vrte, náklady presiahnu tri milióny eur
V podtatranskom meste Kežmarok začali práce na geotermálnom vrte, investičné náklady na projekt podľa predpokladov presiahnu tri milióny eur. Vrt na sídlisku Juh za základnou školou a bytovkou na Levočskej ulici bude slúžiť na výrobu tepla pre kežmarské domácnosti.
viac
19.12.2023
Geotermálny vrt uviedli do skúšobnej prevádzky
V Kežmarku v týchto dňoch uviedli do skúšobnej prevádzky geotermálny vrt. Hovorkyňa mesta Elena Smrigová informovala, že približne 2,5 kilometra hlboký vrt začína v meste vykurovať domy, byty a v pláne je prepojiť naň až štyri kotolne centrálneho zdroja tepla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %