Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
27.06.2023 08:25

Vznikne modelová škola s využitím najnovších poznatkov vo vzdelávaní detí


Ilustračná snímka.


Modelovú školu, ktorá využíva najnovšie poznatky pri vzdelávaní detí a inovatívne pedagogické postupy, zriadi na budúci rok vo Zvolene Centrum environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica.


Škola vznikne v priestoroch súčasnej Základnej školy na Jilemnického ulici, ktorá bola najstaršou v meste, ale ktorá každoročne strácala množstvo žiakov. Jej prenájom za jedno euro ročne odsúhlasili v pondelok poslanci mestského zastupiteľstva.

"Cieľom tohto unikátneho projektu je priniesť vyššiu kvalitu do verejného školstva. Dohoda s mestom zaručuje, že nová škola bude bezplatná," informovala Živica.

Ako ďalej uvádza, škola bude priestorom na zavádzanie pedagogických inovácií a zdieľané poznatky bude samospráva využívať pri skvalitňovaní vyučovania v ostatných piatich školách v zriaďovateľskej pôsobnosti.

"Každý, kto tomu trocha rozumie, vidí, že škola každý rok dramaticky strácala žiakov a rútila sa do záhuby. Ďakujem poslancom mestského zastupiteľstva, ktorí dali šancu zmenám, ktoré môžu byť prospešné na skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu v celom meste a regióne," uviedol po hlasovaní mestského zastupiteľstva primátor Zvolena Vladimír Maňka.

Živica sa inováciám vo vzdelávaní venuje už 23 rokov v rámci rôznych projektov. Jej Komenského inštitút pravidelne oceňuje inšpiratívnych pedagógov ocenením Učiteľ Slovenska a pozdvihuje spoločenský status učiteľského povolania. Stojí aj za programom Zelená škola, ktorý je najväčším environmentálne-vzdelávacím programom na Slovensku. Vytvorila tiež platformu Hurá von! podporujúcu zážitkové vzdelávanie v exteriéri.

"Tvoríme školu, ktorej filozofia stojí na spolupráci, vzájomnej podpore a inováciách. Chceme tento prístup priniesť nielen do samotnej školy, ale do celého mesta. Pretože nie súťaživosťou, ale len vzájomnou spoluprácou medzi školami môžeme spoločne zvyšovať kvalitu vzdelávania," povedal zakladateľ Živice a Komenského inštitútu Juraj Hipš.

V škole budú pracovať napríklad aj s Feuersteinovou metódou, ktorá rozvíja zručnosti myslieť a učiť sa. Súčasťou vzdelávania bude aj medzinárodný program Superar, ktorý prostredníctvom umenia podporuje rozvoj sociálnych vzťahov a dáva možnosť zažiť úspech každému dieťaťu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.08.2016
Ministerstvo pôdohospodárstva vydá na jeseň novú výzvu
MPRV ako riadiaci orgán pre IROP vydá na jeseň výzvu, ktorá sa bude týkať zvýšovania kapacít materských škôl.
viac
26.07.2021
Výzva na finančnú pomoc: Klíma nás spája
Aj toto leto sme konfrontovaní s tým, ako veľmi nás doháňa klimatická kríza. Obrovské horúčavy, potom strašné dažde, záplavy s tragickými dôsledkami... Niekedy stačí na zmiernenie dopadov klimatickej zmeny málo.
viac
27.06.2022
Školy sa môžu do konca mesiaca prihlásiť do programu Zelená škola
Materské, základné, stredné aj špeciálne školy sa môžu ešte do konca júna prihlásiť do ďalšieho ročníka programu Zelená škola. Žiaci zo zapojených škôl naučili rodičov napríklad šetriť energie a využívať verejnú dopravu.
viac
11.10.2022
Certifikát Zelenej školy získalo 85 škôl
Certifikát Zelená škola v utorok získalo 85 škôl. Väčšina zo škôl, ktoré tento rok certifikát získali, pracuje v programe viac ako štyri roky. Informovala o tom komunikačná manažérka Centra environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica Eva Sládková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %