Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
18.06.2018 10:11

Výstava Zbohom vojna priblíži jeden z najkrvavejších konfliktov


Plagát - pozvánka


Od ukončenia prvej svetovej vojny uplynulo 100 rokov. Zapojilo sa do nej viac ako 30 štátov a vyžiadala si životy 10 miliónov ľudí. Bola jedným z najkrvavejších konfliktov v dejinách ľudstva, ktorý priblíži výstava s názvom Zbohom vojna, sprístupnená v piatok v Pohronskom múzeu v Novej Bani.


Návštevníci môžu na nej vidieť predmety z frontu prvej svetovej vojny, ale aj z nie vždy bezpečného zázemia. Tematicky je rozdelená do dvoch častí. V prvej sa nachádzajú predmety reprezentujúce zázemie, dennú spotrebu, ale aj vidiecky či meštiansky dobový odev, dokumenty a fotografie. Venuje sa problematike rekvirácie kovov a zvonov. "V zbierkach nášho múzea máme uchovanú časť pôvodného veľkého zvona z radnice. Táto časť obsahuje spomienkové predmety s podobizňami panovníkov, veci vyrobené z častí vojenského materiálu," priblížila riaditeľka múzea Katarína Konečná.       

Druhá časť výstavy približuje problematiku frontu. Pre prvú svetovú vojnu bol typický zákopový systém. Návštevník tu uvidí rôzne typy zbraní, od bodákov, tesákov, šablí, cez krátke palné zbrane až po dlhé palné. "Okrem zbraní sú vystavené predmety z výstroja vojaka, uniformu rakúsko-uhorského pešiaka a československého legionára zo 7. streleckého tatranského pluku. Unikátom je posteľ z vojenského lazaretu," dodala Konečná s tým, že záver výstavy je venovaný vzniku nástupníckych štátov vrátane Československej republiky.       

Výstava, ktorá potrvá do 16. septembra, vznikla v spolupráci s Tekovským múzeom v Leviciach, Múzeom Jána Thaina v Nových Zámkoch, SNM - Historickým múzeom Bratislava, Vojenským historickým ústavom v Piešťanoch a Military múzeom v Pohronskom Ruskove. 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.02.2019
Najnovšia výstava Pohronského múzea prezradí desatoro o gajdách
Pre región Pohronského Inovca je charakteristická gajdošská kultúra. Gajdy predstavuje aj najnovšia výstava novobanského Pohronského múzea. Výstava Desatoro o gajdách predstavuje rôzne typy tohto ľudového nástroja a jeho súčasti zo zbierok Slovenského národného múzea (SNM) - Hudobného múzea.
viac
14.02.2020
Výstava drevorezieb priblíži tvorbu novobanských rezbárov
V Pohronskom múzeu v Novej Bani dajú v najbližších týždňoch priestor dielam novobanských rezbárov druhej polovice 20. storočia. Výstava drevorezieb predstaví verejnosti od 14. februára do konca apríla tvorbu Štefana Trnku, Júliusa Katinu, Ladislava Polca a Jozefa Vozára.
viac
01.07.2022
Pohronské múzeum vystaví svoje skvosty z archívu
Svoje archívne skvosty vystaví od piatka (1. 7.) Pohronské múzeum (PM) v Novej Bani. Výstavu pripravilo pri príležitosti 70. výročia svojho založenia.
viac
08.03.2024
V múzeu otvoria výstavu ručne maľovaných vajíčok
Návštevníci Pohronského múzea v Novej Bani budú môcť v najbližších týždňoch obdivovať krásu a majstrovstvo ručne maľovaných veľkonočných vajíčok. V piatok (8. 3.) tu totiž otvoria výstavu 14. ročníka celoslovenskej prehliadky výrobcov kraslíc Vandrovalo vajce. Vernisáž je naplánovaná o 15.00 h.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %