Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
26.02.2024 09:50

Vodohospodárske podniky zrealizujú obnovu mokradí v okolí Dunaja


Snímka zdroj: Slovenský vodohospodársky podnik


Štátny podnik Vodohospodárska výstavba (VV) v spolupráci so Slovenským vodohospodárskym podnikom zrealizuje obnovu mokradí lužných lesov v okolí rieky Dunaj. Získal na to grant 429.244 eur z Nórskeho finančného mechanizmu. SR tento projekt spolufinancovala sumou 75.749 eur zo štátneho rozpočtu.


 VV o tom informuje na sociálnej sieti. Projekt má za cieľ zlepšiť stav a obnovu prirodzených biotopov mokradí lužných lesov v ramennej sústave Dunaja, v oblastiach Bačianskeho, Bodického a Gabčíkovského ramena. Územia sú súčasťou európskeho významu Dunajské luhy. "Výsledkom projektu bude obnova biotopov, prebudovanie dvoch línií prehrádzok, vďaka ktorým sa v oblasti zvýši prietok rieky, dosiahne sa vyššia dynamika zmien hladiny a navyše bude možné prietok regulovať a zabezpečiť tak lepšiu distribúciu a zásoby vody," priblížili vodohospodári.        

 Aktivity v tejto súvislosti sa začali vo februári 2022 a ukončené budú v apríli tohto roka.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.11.2016
Ochranári vrátili vodu do vyschnutého koryta Čiližského potoka
Vďaka revitalizácii Čiližského potoka ochranári znovu vrátili vodu do jeho 33,5 kilometrov dlhého koryta, z ktorého takmer dve tretiny boli ešte donedávna úplne suché.
viac
22.05.2017
Na projekty oživenia okolia Dunaja poputuje vyše 55 000 eur
Na podporu projektov na kultivovanie a oživenie prostredia Dunaja a Malého Dunaja poputuje z Dunajského fondu vyše 55 000 eur. Peniaze v rámci druhej grantovej výzvy získalo osem projektov neziskových organizácií. Podporené budú aktivity od Bratislavy až po Komárno.
viac
23.04.2020
BROZ spustilo petíciu za záchranu vnútrozemskej delty Dunaja
Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) spustilo na Deň Zeme (22. 4.) petíciu za záchranu vnútrozemskej delty Dunaja.
viac
02.02.2021
Pri obci Klížská Nemá uskutočňujú úpravy pre obnovu mokradí
Pri obci Klížská Nemá v okrese Komárno sa momentálne uskutočňujú terénne úpravy pre rozsiahlu obnovu mokradí. Ochranári a vodohospodári pracujú na napojení mokradí naspäť na Dunaj formou prepojovacieho ramena v dĺžke približne 170 metrov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %