Štvrtok 09.05.2024
Dnes má meniny 
Roland
°C
13.07.2023 02:25

Vo Včelinciach vybudovali náučný chodník po pravekých náleziskách


Snímka zdroj: (OOCR Gemer).


V obci Včelince v okrese Rimavská Sobota v stredu (12. 7.) slávnostne otvorili nový náučný chodník mapujúci praveké osídlenia v juhovýchodnej časti Gemera.


Archeoskanzen vznikol vďaka poznatkom z výskumu spred viac ako 30 rokov, informačné tabule sú umiestnené priamo na jednotlivých archeologických lokalitách. Informovala o tom riaditeľka krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus Zuzana Jóbová.

Nový náučný chodník vo Včelinciach návštevníkom priblíži nálezy a osídlenia na tomto území pochádzajúce z neskorej doby kamennej a doby bronzovej. Pri tvorbe archeoskanzenu vychádzali z poznatkov výskumu realizovaného Archeologickým ústavom Slovenskej akadémie vied v rokoch 1985 až 1992. V roku 1991 sa na praveké náleziská vo Včelinciach prišli pozrieť aj účastníci vtedajšieho medzinárodného archeologického kongresu.

"Sme si vedomí výnimočnosti nálezov, ktoré dokazujú prítomnosť sídlení v jednotlivých úsekoch praveku a sme veľmi radi, že sa nám podarilo získať zdroje na realizáciu tohto náučného chodníka," skonštatoval starosta obce Ľubomír Kosztúr. Celkový rozpočet projektu predstavoval 15.000 eur, Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) ho podporila sumou 6400 eur.

Náučný chodník vo Včelinciach mapuje jednotlivé archeologické lokality a vzácne nálezy prezentuje aj prostredníctvom priestorových modelov predmetov zo života ľudí v období praveku. Archeoskanzen je doplnený aj o modely územia, v ktorých sú naznačené jednotlivé sídla a náleziská, ktoré sa nachádzajú v južnej časti regiónu Gemer.

"Tento projekt je pre mňa výnimočný tým, že je postavený na dlhoročnej odbornej práci mojich kolegov archeológov a tieto poznatky sa okrem početných publikácií pre odbornú verejnosť pretavili aj do turistickej ponuky tejto malej obce na juhovýchode Banskobystrického kraja a návštevníkom pútavou formou prinesú informácie o každodennom živote našich predkov v praveku," skonštatoval podpredseda BBSK pre regionálny rozvoj a cestovný ruch Ján Beljak.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2016
K ruinám Zoborského kláštora vedie nový náučný chodník
Na nitrianskom Zobore vznikol nový náučný chodník, ktorý vedie k ruinám Zoborského kláštora. Náučný chodník vybudovali aktivisti zo Zoborského skrášľovacieho spolku.
viac
26.09.2017
Novobanské Mestské lesy plánujú vybudovať arborétum
Na náučnom chodníku Zvonička chcú novobanské Mestské lesy vybudovať arborétum. Podľa konateľa spoločnosti Víťazoslava Chrappu bude mať arborétum nielen náučný charakter, ale pomôže podporiť cestovný ruch a zviditeľniť mesto.
viac
11.11.2019
Vo Vinosadoch si vybudovali vinársky náučný chodník
Okrem toho realizovali projekty, ktoré podporujú komunitný život. Pozornosť venovali aj starým remeslám či zachovaniu kultúrneho dedičstva. Letný tábor miestnych remeselníkov si pre veľký záujem detí zopakujú aj v budúcom roku.
viac
01.07.2020
Mestský park v Prievidzi napreduje vďaka projektom
V týchto dňoch je finalizovaný náučný chodník v Mestskom parku. Ďalší grant pomôže vyriešiť problém s prítokom do jazierka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %