Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
23.06.2016 02:00

K ruinám Zoborského kláštora vedie nový náučný chodník


Snímka zdroj: (nitralive.sk).


Na nitrianskom Zobore vznikol nový náučný chodník, ktorý vedie k ruinám Zoborského kláštora. Náučný chodník vybudovali aktivisti zo Zoborského skrášľovacieho spolku.


Turistov na úvodnej informačnej tabuli privíta postava mnícha, pátra Filipa, ktorý bude ich sprievodcom po celej trase chodníka. Návštevníkov oboznámi s drevinami, živočíchmi i horninami vyskytujúcimi sa na Zobore. Deti môžu hravou formou získať vedomosti o histórii, živej a neživej prírode pod Zoborom. Pri archeologickom nálezisku si môžu vykopať keramiku, stanoviť jej pôvod, vek a pôvodné nálezisko.         

Náučný chodník vedie do areálu ruín kláštora. „Benediktíni, ktorí sa tu usadili v 9. storočí, kultivovali okolitú krajinu a učili tunajšie obyvateľstvo na tú dobu pokrokovým metódam poľnohospodárstva a remesiel,“ skonštatoval predseda Nitrianskeho skrášľovacieho spolku Ján Kratochvíl. Archeológovia, reštaurátori i umeleckí remeselníci v súčasnosti pracujú na záchrane ruín kláštorného kostola sv. Jozefa a príbytku mnícha. Návštevníci areálu získajú z ôsmich informačných tabúľ informácie o histórii tohto miesta, z ktorého môžu lesným chodníkom pokračovať na nespevnenú cestu vedúcu k Svoradovmu prameňu. „Túto trasu onedlho vyznačia značkári Klubu slovenských turistov,“ povedal Kratochvíl. Podľa jeho slov pripravuje Zoborský skrášľovací spolok vytvorenie interaktívneho detského ihriska. Na ňom plánujú pútavou formou primeranou detskému návštevníkovi predstavovať osobnosti, ako boli Pribina, Mojmír, Svätopluk, sv. Svorad a sv. Beňadik, ale aj históriu mesta Nitra či kláštora sv. Hypolita na úpätí Zobora.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.08.2016
Na Borkút sa turisti aj cyklisti dostanú novoupraveným lesným chodníkom
Prešovčania aj ďalší milovníci prírody sa môžu dostať po novoupravenej lesnej ceste do Lesoparku Borkút v katastri obce Haniska.
viac
11.05.2020
Nový náučný chodník zoznamuje so zaujímavosťami obce
V Jaslovských Bohuniciach v okrese Trnava pribudol nový päťkilometrový náučný chodník. Päť informačných tabúľ zorientuje záujemcov v základných pojmoch jaslovskobohunickej histórie.
viac
21.07.2020
Oravskú priehradu sprístupní návštevníkom nový náučný chodník
Prezentáciu historických, prírodných, kultúrnych a vlastivedných skvostov hornej Oravy má ponúknuť nový náučný chodník popri brehu Oravskej priehrady v Námestove.
viac
23.10.2020
Náučný chodník malých netopierov približuje región okolo vrchu Železník
Prírodu aj históriu baníckeho regiónu okolo vrchu Železník predstavuje turistom Náučný chodník malých netopierov, ktorý pri obci Rákoš v Revúckom okrese v rokoch 2017 až 2020 vybudovalo tamojšie občianske združenie (OZ) Rákošská cächa. Informoval o tom predseda združenia Július Pavelko.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %