Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
16.02.2023 09:30

Vlani sa v Prešovskom kraji ubytovalo takmer 890 000 turistov


Prešovský kraj. Snímka zdroj: (severovychod.sk).


V roku 2022 zavítalo do Prešovského kraja 888 970 návštevníkov ubytovacích zariadení, z toho 212 154 bolo cudzincov. Medziročne ide o nárast o 69 percent celkovo ubytovaných. Prešovský kraj je tretí najnavštevovanejší kraj Slovenska.


Medzi slovenskými návštevníkmi je druhým najobľúbenejším krajom SR. Informovala o tom Barbora Čechová z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska.

Na porovnanie, v roku 2021 sa v kraji ubytovalo 526 785 návštevníkov. V roku 2019, ktorý bol zatiaľ najúspešnejším rokom z hľadiska návštevnosti, bolo v Prešovskom kraji zaevidovaných viac ako 1 108 000 návštevníkov ubytovacích zariadení.

"Počty návštevníkov a prenocovaní medziročne vzrástli, stále však nedosahujú čísla z rokov pred pandémiou nového koronavírusu. Chýbajú nám aj zahraniční návštevníci, tí sa vracajú postupne. Na túto oblasť vplýva aj otázka bezpečnosti, vzhľadom na situáciu na Ukrajine," uviedol riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska Martin Janoško.

Najviac zahraničných návštevníkov prišlo do Prešovského kraja z Českej republiky (42 percent), Poľska (19 percent) a Maďarska (9,3 percenta). Nasleduje Ukrajina, Nemecko, Litva, USA, Izrael, Spojené kráľovstvo a desiatku zahraničných návštevníkov uzatvára Lotyšsko.

Najsilnejším okresom z hľadiska návštevnosti je Poprad, nasledujú okresy Kežmarok, Bardejov, Prešov a Stará Ľubovňa. Vysoké Tatry s okolím tak jednoznačne tvoria prím v návštevnosti Prešovského kraja.

Pre návštevníkov Prešovského kraja bolo v roku 2022 k dispozícii 1027 ubytovacích zariadení, hotely a penzióny tvoria takmer 36 percent ponuky, zvyšok predstavuje ubytovanie v súkromí, kempingy, turistické ubytovne a iné. Tržby za ubytovanie dosiahli výšku 90 622 633 eur bez DPH.

K podpore návštevnosti prispeli podľa Janoška aj viaceré aktivity KOCR Severovýchod Slovenska a oblastných organizácií cestovného ruchu, ktoré v kraji pôsobia.

V roku 2022 preznačila KOCR Severovýchod Slovenska približne 125 kilometrov cyklotrás. V oblasti turistickej infraštruktúry boli zrealizované mnohé aktivity, napríklad vyhliadkové ďalekohľady na veži v Stropkove a na vyhliadke v Krásnej Lúke. Informácie pre turistov prinášajú nové infotabule v Habure, Snine a na ďalších miestach. Obnovou prešlo šesť lokalít Cesty minerálnych prameňov na severnom Spiši a v Pieninách. V Bardejovských Kúpeľoch bola kompletne obnovená Lávka priateľstva v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu (OOCR) Šariš - Bardejov.

Aktivity KOCR realizovala z členského príspevku svojho zakladateľa Prešovského samosprávneho kraja, z dotácie Ministerstva dopravy SR a z členských príspevkov oblastných organizácií cestovného ruchu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.03.2019
Návštevnosť Košického regiónu rástla už štvrtý rok po sebe
Rok 2018 bol z pohľadu ubytovacích štatistík rekordný v oboch kľúčových ukazovateľoch. Počet ubytovaných návštevníkov prekonal vlaňajší rekord, v počte prenocovaní dokonca padol zatiaľ najúspešnejší rok 2008.
viac
10.03.2020
Do Prešovského kraja zavítalo v minulom roku viac ako milión návštevníkov
Prešovský kraj pokračuje v trende rastu návštevnosti. Na jeho územie zavítalo v predchádzajúcom roku 1 108 313 návštevníkov ubytovacích zariadení.
viac
03.10.2020
Projekt Legendarium podporil letný turizmus v Prešovskom kraji
Do tradičnej letnej kampane Legendarium na podporu turizmu v Prešovskom kraji sa tento rok, napriek epidemiologickej situácii, zapojilo viac ako 15.000 súťažiacich. Tí pochádzali zo všetkých krajov Slovenska.
viac
30.08.2022
Počet návštevníkov PSK stúpol za prvý polrok štvornásobne
Návštevnosť Prešovského samosprávneho kraja (PSK) stúpla medziročne takmer štvornásobne. Informoval o tom František Baláž z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %