Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
14.11.2022 01:30

Víťazom participatívneho rozpočtu je živý plot pozdĺž rieky


Ilustračná snímka: (tasr).


Víťazom participatívneho rozpočtu mesta Banská Bystrica je živý plot pozdĺž rieky. Projekt s názvom Živá rieka v meste – živý plot pozdĺž Bystrice získal 235 hlasov. Informovala o tom hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Adamovičová.


Pripomenula, že vysadenie bobuľovitého živého plotu pozdĺž rieky popri Severnej ulici vytvorí dôležitý koridor pre vtáky, ale aj pre opeľovače. "Zároveň sa stane dôležitou vizuálnou i prachovou bariérou od hlavnej cesty na ulici Medený Hámor," spresnila.

Na druhom mieste s 221 hlasmi sa umiestnil projekt Radvanská záhrada, ktorú môžu využívať okrem obyvateľov tejto mestskej časti aj všetci Banskobystričania. Zámerom je zabezpečiť funkčnosť i závlahu dažďovej vody z okolitých striech. Projekt s názvom Centrum Radvaň – miesto, kde to žije obsadilo tretiu priečku so 172 hlasmi. Zameraný je na obnovu a modernizáciu rokmi zanedbaných nebytových priestorov v meste. Posledným zo štyroch víťazných projektov je Drevený pumptrack a skill centrum. Získal 168 hlasov. "Dráha rozšíri možnosti jazdenia a umožní rozdeliť skupiny jazdcov na začiatočníkov a skúsených," zdôraznila hovorkyňa.

Participatívny rozpočet je osem rokov súčasťou rozpočtovej politiky mesta Banská Bystrica. Medzi najúspešnejšie návrhy obyvateľov s najviac hlasmi získanými vo verejnom hlasovaní rozdelia 40 000 eur. Maximálna výška financií na jeden projektový návrh je 10 000 eur. Uskutočnenie víťazných projektov bude v roku 2023. Celkovo sa do hlasovania podľa hovorkyne zapojilo 456 ľudí, ktorí odovzdali 1110 hlasov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.12.2020
Víťazom participatívneho rozpočtu je kvetinový erb mesta
Víťazom tohtoročného participatívneho rozpočtu mesta Banská Bystrica je kvetinový erb mesta, obnova zábradlí a chodníkov. Projekt s názvom Urpínske serpentíny II. získal 162 hlasov. Informovala o tom Dominika Mojžišová z kancelárie banskobystrického primátora.
viac
29.11.2021
Hlasovanie za projekty v participatívnom rozpočte mesto pozastavilo
Hlasovanie za projekty v participatívnom rozpočte mesta Banská Bystrica je dočasne prerušené. Dôvodom je 90-dňový núdzový stav, ako aj zákaz vychádzania. Informoval o tom banskobystrický magistrát na sociálnej sieti.
viac
07.03.2022
Návrhy na ďalší participatívny rozpočet mesto prijíma do 30. júna
Participatívny rozpočet, ktorý je už osem rokov súčasťou rozpočtovej politiky mesta Banská Bystrica, vstupuje do ďalšieho ročníka. Ľudia môžu svoje návrhy na prerozdelenie vyčlenených financií z mestského rozpočtu odovzdať do 30. júna.
viac
10.01.2024
Banská Bystrica spustila hlasovanie o projektoch participatívneho rozpočtu
Mesto Banská Bystrica spustilo v utorok po prvý raz online hlasovanie o postupujúcich projektoch participatívneho rozpočtu elektronickou formou. Ktoré z projektov získajú najviac hlasov a ich realizáciu podporia financiami z mestského rozpočtu bude známe 23. januára.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %