Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
15.02.2024 10:55

Viete ako správne vytriediť odpad z valentínskych darčekov?


Ilustračný výrez grafiky


Sviatok svätého Valentína sa udomácnil aj na Slovensku. A hoci je stále vnímaný ako moderný sviatok, pravdou je, že s oslavou romantiky sa začal spájať už v 14. storočí a odvtedy sa postupne rozšíril do krajín celého sveta.


Jeho neodmysliteľnou súčasťou sú aj drobné pozornosti pre našich blízkych. Zamýšľali ste sa nad tým, kde končí odpad, ktorý sa vyprodukuje počas tohto dňa? OZV ENVI - PAK pripravil prehľad, ako správne vytriediť jednotlivé druhy odpadu z valentínskych darčekov lásky

Potešiť niekoho, na kom nám záleží je pre väčšinu samozrejmosť aj mimo Valentína. Avšak zvykli sme si, že práve vtedy na nás vyskakujú rôzne „nápady“, ako to urobiť o čosi viac ako zvyčajne a odolať je niekedy náročné. Keď už siahame po valentínskych darčekoch, mali by sme mať na pamäti fakt, že všetky tieto pozornosti, resp. väčšina z nich, sa skôr či neskôr stanú odpadom, s ktorým treba správne naložiť.

Nápor na životné prostredie

Kým väčšina ľudí sviatok lásky oslavuje rada, časť verejnosti ho označuje za príliš skomercionalizovaný pre množstvo reklám a ponúk mierených najmä na zamilované dvojice. „S nákupom darčekov počas Valentína rastie aj množstvo vyprodukovaného odpadu, a preto je dôležité, aby tento odpad neskončil na skládke, kde sa stane obrovskou záťažou pre planétu, ale aby sme ho vytriedili. Lebo iba správne vytriedený odpad môže byť recyklovaný,“ upozornila Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK. Podľa zistení spoločnosti dnes už väčšina ľudí vie, ako triediť odpad, ale aj napriek tomu sa nájdu druhy odpadu, ktoré vedia ľudí potrápiť. „Stále sú nejaké problematické druhy odpadov, pri ktorých aj tí, ktorí sú v triedení zdatní, občas zaváhajú. Preto vtedy odporúčame riadiť sa symbolmi, ktoré ľudia nájdu na obaloch a ktoré napomôžu pri správnom triedení,“ dopĺňa Kretter.

Ukážte lásku aj planéte – tým správnym triedením

Najlepším riešením pre planétu je predchádzať vzniku odpadu a samotný odpad minimalizovať, v tomto prípade sú dobrou voľbou napríklad zážitkové darčeky. „Ak už sa pre kúpu valentínskeho produktu rozhodnete, je dôležité, aby ste ho používali čo možno najdlhšie. Porozmýšľajte tiež o tom, ako môžete ďalej využiť obal, v ktorom bol darček zabalený,“ radí Katarína Kretter. Sladkosti bývajú balené v rôznych obaloch. Papierovú krabicu treba vyhodiť do papiera, vaničku, v ktorej sú poukladané bonbóny, zase do plastu. Okrem toho sú sladkosti či kozmetika často balené v rôznych špeciálnych darčekových krabičkách, či už kovových, papierových alebo plastových. „Nemusia hneď putovať do koša, môžete im vymyslieť ďalšie využitie – môžu poslúžiť na uskladnenie potravín, liekov, bižutérie či ďalších drobností,“ vysvetlila Kretter. „Živé kvety, rôzne listy a prírodné ozdoby možno skompostovať v domácich kompostéroch alebo ich vyhodiť do kontajnerov na bioodpad,“ doplnila Kretter a taktiež upozornila, že pred vyhodením ich treba zbaviť stužiek, mašličiek a drôtikov.

Pravidlo – oddeliť všetko, čo sa dá, platí aj tu

Katarína Kretter taktiež pripomína, že aj pri triedení týchto obalov platí, že treba od seba oddeliť všetko, čo sa oddeliť dá – napríklad ozdobné stuhy od papierovej krabičky. „Pred vytriedením obaly poriadne stlačte, aby v kontajneroch nezaberali veľa miesta. Netreba zabúdať ani na to, že pravidlá triedenia sa v jednotlivých mestách a obciach od seba líšia. Niekde sa zbierajú nápojové kartóny, plasty a kovy zvlášť a niekde patria do spoločného zberu. Papier a sklo sa vždy triedia samostatne,“ dodala Kretter s tým, že v tomto prípade napomôžu webové stránky mesta alebo obce, kde odpad triedime.

Na darčeky míňame v priemere 54 eur

Podľa prieskumu spoločnosti Heureka oslavuje sviatok zamilovaných 82 % Slovákov a Sloveniek. Oslavy pritom neostávajú len pri slovách, v priemere minieme na valentínsku pozornosť 54 eur. Slovenky najviac poteší od partnera kytica kvetov (35 %), nasleduje romantická večera (30 %), z hmotných darčekov sa najväčšej obľube tešia parfumy (14 %), šperky (10 %) či sladkosti (9 %). Na romantické radosti pritom utrácame stále viac. Podľa ukazovateľa Mastercard Love Index z roku 2021 vzrástli na Slovensku výdavky spojené s týmto dňom od roku 2011 až o 427 percent.

Prehľad, ako správne vytriediť vybrané obaly od valentínskych darčekov a fotografie jednotlivých obalov nájdete TU.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.10.2018
Komplexne triediace Palárikovo – výsledok postupnej, pätnásťročnej cesty
V Palárikove (4500 obyvateľov) platia domácnosti žetónmi za odvoz zmesového odpadu zo svojich dvorov. Za odovzdaných 15 vytriedených komodít, vrátane biologického či stavebného odpadu, však žiadny Palárikovčan nič neplatí.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
21.04.2023
Deň zeme si na Slovensku pripomenieme viacerými podujatiami
To, aké dôležité je chrániť našu planétu, si pripomíname na Deň zeme 22. apríla, pričom niektoré podujatia sú naplánované už na piatok 21. apríla.
viac
24.07.2023
Prečo sa nám vlastne oplatí triediť?
Väčšina Slovákov triedi odpad. Aspoň to deklarujú v rôznych prieskumoch. Napriek tomu stále končí na skládkach veľké množstvo odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %