Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
18.12.2023 03:05

Vianočný jarmok priniesol tradičnú prehliadku betlehemcov z Podpoľania


Niekoľko betlehemských skupín z Podpoľania sa predstavilo na Námestí SNP v Detve na 20. ročníku podujatia Koledníci, ktoré bolo súčasťou tradičného detvianskej jarmoku v sobotu 17. decembra 2022. Foto: TASR Jozef Poliak


Prehliadka betlehemcov z Podpoľania, hudobný program i detvianska zabíjačka boli súčasťou sobotného tradičného vianočného jarmoku v Detve. Ako TASR povedal primátor Branislav Baran, ľudia sa mohli ponúknuť kapustnicou, mäsom i vianočným punčom.


V sobotu sa na Námestí SNP v Detve okrem domácich predstavili aj betlehemci z celého Podpoľania. Prišli z Látok, z Drábska i z Detvianskej Huty. Zastúpenie mali aj Snohy, Štoliansko, Lom nad Rimavicou a Ďubákovo.         

Betlehemských hier sa každoročne zúčastňujú skupiny, ktoré sa podieľajú na uchovávaní vianočných a novoročných hier. Obchôdzkami po domoch tešia domácich a niektorí si Vianoce bez nich nedokážu predstaviť. "Obchôdzka niekoľkých mladých mužov predvádzala hru o narodení Ježiška. Neodmysliteľnou súčasťou bola aj postava Kuba, ktorý je oblečený v kožušine," objasnila TASR Andrea Jágerová z Centra tradičnej kultúry v Detve. Zdôraznila, že kožušinu majú oblečenú naopak, teda chlpatou stranou von. "Symbolizuje to plodnosť. Preto aj dotyk s touto maskou mal magickú funkciu, hlavne pre mladé dievčatá," vysvetlila s tým, že v rukách mali povriesla zo slamy a nimi udierali ľudí po chrbte. Slama symbolizovala prosperitu. "Betlehemské hry sú rozšírené po celom Slovensku, Podpoľanie je však zaujímavé tým, že je tu stále množstvo skupín, ktoré ich dodnes zachovávajú a táto tradícia je stále živá," dodala.         

Súčasťou betlehemských masiek sú aj pokrývky hlavy, pod Poľanou však nosili rôzne druhy. Napríklad v Detve, kde chodili z domu do domu blízko seba, nepotrebovali mať zakryté uši. Nosili tak malé detvianske klobúčiky. Na hriňovských lazoch, na Priehaline a aj v Hriňovej nosili baranice. Na Látkach zas mali chlapci na hlavách klobúky.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.12.2016
Betlehemskí pastieri z troch krajín sa v Janíku stretávajú už 15 rokov
V košickom regióne sa počas víkendu predstavia betlehemskí pastieri z Maďarska, Rumunska a južného Slovenska. Tradícia s jasličkármi sa zrodila ešte pred 15 rokmi v obci Janík, odkiaľ sa vlani preniesla aj do Košíc a v metropole východu pokračuje prehliadka aj tohto roku.
viac
16.12.2016
Betlehemci z Podpoľania priblížia už pomaly zabudnuté Vianočné hry
Už tradičným jarmokom s očakávanými betlehemskými Vianočnými hrami vyvrcholí v sobotu, 17. decembra na hlavnom námestí v historickej časti Detvy, šnúra podujatí s názvom Vianočná Detva 2016.
viac
16.12.2019
Vianoce v múzeu lákali tradičnými zvykmi, jedlami aj jarmokom
Zvyky a obyčaje predvianočného a vianočného obdobia priblížilo v nedeľu návštevníkom trebišovského kaštieľa podujatie Vianoce v múzeu.
viac
30.05.2023
Tradičná chuť Podpoľania prinesie prípravu jedál i regionálne produkty
Súťažná príprava jedál i prezentácia miestnych produktov budú súčasťou víkendového podujatia Tradičná chuť Podpoľania v Detve. Povedal to primátor Branislav Baran s tým, že je to 10. ročník akcie a pripravujú ho na detvianskom prírodnom amfiteátri.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %