Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
16.12.2016 05:40

Betlehemci z Podpoľania priblížia už pomaly zabudnuté Vianočné hry


Ilustračná snímka: (DTinfo.sk).


Už tradičným jarmokom s očakávanými betlehemskými Vianočnými hrami vyvrcholí v sobotu, 17. decembra na hlavnom námestí v historickej časti Detvy, šnúra podujatí s názvom Vianočná Detva 2016.


Ako uviedla hovorkyňa mesta Zuzana Juhaniaková, program začne o 10. hodine, kedy účastníkov privíta primátor Ján Šufliarsky. Na už 16. ročníku prehliadky vianočných a novoročných hier vystúpi 13 kolektívov - betlehemcov z Podpoľania a tiež Dychová hudba Detva, Folklórny skupina Hájiček z Chrenovca - Brusna a Folklórna skupina Slatina zo Zvolenskej Slatiny.       

"Som rada že niekoľko vianočných hier z Podpoľania sme obnovili, ako napríklad Chodenie s hadom, Dorotáši či Chodenie po chrene," povedala pracovníčka Kultúrneho centra v Detve Emília Sekerešová.       

Sama pokladá Podpoľanie za slovenskú raritu, keďže pochôdzky koledníkov po domoch nerobia folkloristi, ale obyčajní ľudia, deti a mládež, ktorí sa učia koledy od svojich starších kolegov - koledníkov.       

"V historických priestoroch starej radnice na námestí, v dnešnom Podpolianskom múzeu, budú pre návštevníkov po celý deň pripravené tvorivé dielne a lektorský výklad výstav," pripomenula hovorkyňa. Chutným zahriatím bude priamo na námestí varená vianočná kapustnica. Od rána ju budú variť zamestnanci mesta s pomocou dobrovoľníkov.       

Podujatia Vianočnej Detvy 2016 odštartovali už v utorok (13. 12.) vianočným koncertom Jany Orlickej a Diabolských huslí Jána Berkyho Mrenicu ml. V stredu (14. 12.) sa v tamojšom kultúrnom centre uskutočnilo hudobné predstavenie Smejko a Tanculienka a dnes (16. 12.) o 18. hodine je na programe vianočný koncert Základnej umeleckej školy Svetozára Stračinu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.06.2016
Na Medzinárodnom folklórnom festivale Myjava 2016 sa predstaví 1500 účinkujúcich
Účinkujúci zo štyroch kontinentov budú zabávať divákov na 57. ročníku Medzinárodného folklórneho festivalu Myjava 2016 (17. – 19. 6.). Okrem slovenských folklórnych súborov a skupín sa na kopaniciach predstavia tanečníci a hudobníci z Českej republiky, Chorvátska, Indie, Egypta, Namíbie a Peru.
viac
06.12.2016
Župný december s pestrým programom
Obyvatelia a návštevníci Žilinského kraja môžu využiť december a vychutnať si župné zážitky na Kysuciach, Turci, Hornom Považí, Orave či v Liptove.
viac
12.12.2017
Vianočné obdobie na Orave spríjemní rozmanitý program
Tak ako každý rok, aj tento podčiarkne vianočnú atmosféru na Orave séria podujatí Oravského kultúrneho strediska, organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.
viac
18.12.2023
Vianočný jarmok priniesol tradičnú prehliadku betlehemcov z Podpoľania
Prehliadka betlehemcov z Podpoľania, hudobný program i detvianska zabíjačka boli súčasťou sobotného tradičného vianočného jarmoku v Detve. Ako TASR povedal primátor Branislav Baran, ľudia sa mohli ponúknuť kapustnicou, mäsom i vianočným punčom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %