Streda 08.05.2024
Dnes má meniny 
Ingrida
°C
21.12.2022 08:25

Vianočnú večeru pre ľudí bez domova pripravili charita a mesto


Snímka z podujatia Štedrá večera pre osamelých a ľudí bez domova v Trnave v utorok 20. decembra 2022. Snímka zdroj: (tasr).


Najmenej 65 porcií štedrovečerného menu pripravili v utorok v Trnave pre sviatočnú večeru pre ľudí osamelých, v ťažkej sociálnej situácii a bez domova. Trnavská arcidiecézna charita (TACH) ich spolu s mestom Trnava takto tradične pozývajú stráviť príjemné chvíle v závere roka.


Večera sa konala v jednom z denných centier pre seniorov.

"Touto večerou symbolicky pripomíname ich problémy, ktoré by mala naša spoločnosť riešiť. Ľudí, ktorí zostanú bez domova, aj v Trnave pribúda. Je dôvodný predpoklad, že číslo spred pandémie okolo 300 bolo už prekročené," povedal riaditeľ TACH Miroslav Dzurech.

Večeru, kapustnicu a šalát s rybou pre hostí pripravilo Stredisko sociálnych služieb mesta Trnava. Vedúca sociálneho odboru trnavskej radnice Ingrid Huňavá uviedla, že tak ako všade, aj v tomto prípade mestu vzrástli náklady na zabezpečenie akcie. "Nákladovosť pre nás nie je prvoradá. Pre nás je dôležitý klient, aby mal pocit, že v tejto spoločnosti sú aj tí, ktorí sa mu chcú venovať a ktorí mu ponúkajú svoje služby. Je len na jeho rozhodnutí, či túto pomocnú ruku vie prijať alebo nie," uviedla.

Účastníkom večere ponúkali aj domáce sladkosti a na odchod dostali malý balíček. Obsluhu si zobrali na starosť dobrovoľníci a zamestnanci TACH. V úvode sa im prihovorili organizátori a pozvanie zúčastniť sa na spoločnej večeri opätovne prijal tiež trnavský arcibiskup Ján Orosch. V úvode si prečítaním mien pripomenuli ľudí bez domova, ktorí zomreli v poslednom období. Medzi osadenstvom prevládali muži v strednom veku, ale prišli aj staršie i mladšie ženy, ktoré zostali bez domova.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.12.2017
Štedrá večera pre osamelých a ľudí bez domova
V piatok 22. decembra o 13. hodine sa v Katolíckej jednote Slovenska v Trnave stretnú všetci, ktorých spojil slogan Sme tu pre vás, nebuďte sami.
viac
14.02.2022
V utorok zhasnú v Trnave osvetlenie pamiatok
Mesto Trnava sa v utorok (15. 2.) od 19.00 h pripojí k samosprávam, ktoré na znak podpory pamiatkarov a ich protestu proti pripravovanému stavebnému zákonu zhasnú osvetlenia svojich pamiatok.
viac
14.04.2022
Trnava opäť zriadi občiansku hliadku pre Linčiansku a Malženickú cestu
Na daný účel získalo podľa vyjadrenia vedúcej odboru strategického plánovania a projektového manažmentu na trnavskej radnici Martiny Repčíkovej z európskych štrukturálnych fondov čiastku 34 000 eur, čo umožňuje výkon práce zamestnancov na 15 mesiacov.
viac
30.12.2022
V Martine žije približne 200 bezdomovcov, mesto im odovzdalo vianočné balíčky
V Martine žije v rôznych zariadeniach a pod holým nebom približne 200 bezdomovcov. Podľa hovorkyne mesta Zuzany Kalmanovej to potvrdila ich lokalizácia pred Vianocami, ktorú mesto každoročne organizuje v spolupráci s Policajným zborom SR a mestskou políciou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %